Hassan Buyatui: 'ik wil juist verbinden'

04 november 2020 09:10

Door Marcel Beijer

ALMERE – Raadslid Hassan Buyatui van NIDA Almere zegt dat zijn uitspraken tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag verkeerd zijn begrepen. Daarin zei Buyatui dat de motie van de PVV 'erger is dan de daders van de gebeurtenissen in Frankrijk'. De motie wees op het gevaar van de radicale islam voor de vrijheden van vrouwen, homoseksuelen en zij die niet de islam aanhangen.'

Buyatui zei letterlijk:

"Verschrikkelijk wat in Frankrijk gebeurde, maar wat deze motie doet is nog veel erger. Deze motie is nog erger, voorzitter, dan die ene dader wat 'ie daar allemaal verricht heeft, onschuldige mensen heeft kunnen ombrengen. Deze motie pleit voor verdeeldheid in Almere. Deze motie, voorzitter, had niet ingediend moeten worden. Deze motie had niet eens op de agenda van de raad kunnen staan."

Daarop ontnam de voorzitter de NIDA-voorman het woord. "Dit kan u niet zeggen. Dit kan u toch niet uitleggen?"

Verbaasd

Buyatui reageert verbaasd over alle ophef die is ontstaan over zijn uitspraak. "Ik keur alle vormen van geweld en dus ook de aanslagen in Frankrijk af. Donderdag was de aanslag in een kerk in Nice. Wie haalt het in zijn hoofd om mensen te vermoorden, nota bene in een gebedshuis? Het is een actie van een gek."

Volgens Buyatui zegt hij in bovenstaand citaat dat de motie van de PVV gevaarlijk is omdat het polariserend werkt. "De PVV is een politieke partij. Met dit soort moties kunnen mensen het idee krijgen dat alle moslims gevaarlijk zijn. Die polarisatie kan mensen tot gevaarlijke acties inspireren. Dat maakt het dus gevaarlijker. We willen geen verdeeldheid; we willen eenheid in diversiteit."

Aangevallen

Buyatui stelt dat hij vanaf dag één door de PVV wordt aangevallen. "PVV zag de komst van NIDA Almere een jaar geleden als een teken van verder islamisering van de stad. Dit is een politiek van wantrouwen en angst zaaien. Door de islam nu weer te koppelen aan een bepaalde problemen zijn ze wat mij betreft een grens over gegaan. Als een gek uit naam van de islam ooit een aanslag in Nederland pleegt, ben ik de eerste die opstaat om dat te veroordelen. Ik vind de aanslagen in Frankrijk verschrikkelijk. Ik wil juist voor verbinding zorgen en die motie van de PVV is allesbehalve verbindend."

Buyatui ontkent ook dat hij (later op de donderdagavond) in een tweet Van Dijk voor 'fascist' heeft uitgemaakt. 'Lees maar goed; ik heb geen namen genoemd'.

De letterlijke tekst van de tweet:

'krokodillentranen van @ToonvanDijk_PVV! Dat PVV gevaar vormt voor onze samenleving is niet nieuw. De radicale opvattingen van PVV die fundamenteel tegen onze grondwet indruisen, liegen er bepaald niet om! Wie doet zo iets? Een fascist, zonder respect voor onze democratie!'