Handboek-app voor stadslandbouw Oosterwold enthousiast ontvangen

13 november 2020 08:30

OOSTERWOLD - Met Rabo Food Forward Track Groot Amsterdam, waar Almere onderdeel van is, brengt Rabobank de hele voedselketen bij elkaar. Ruim tien maanden na de start van dit programma presenteerden de deelnemers woensdagavond 11 november hun oplossingen voor het voedselvraagstuk in de regio. Vier initiatieven die de voedselketen kunnen veranderen werden gepresenteerd, waaronder Coöperatie Oosterwold Stadslandbouw uit Almere.

De Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold ontwikkelt een handboek in de vorm van een app dat bewoners van de nieuwe woonwijk Oosterwold ondersteunt met het verbouwen, verwerken en verhandelen van groenten en fruit. Mensen die wonen in dit gebied zijn verplicht de helft van hun grond te gebruiken voor stadslandbouw. "Het maakt Oosterwold een uniek gebied in Nederland en misschien wel ter wereld", zegt Jan-Albert Blaauw, die de plannen presenteert. De jury is lovend over het idee om het handboek in app-vorm op de markt te brengen zodat het laagdrempelig blijft, maar ook ruimte biedt voor interactie en uitwisseling van kennis en tips. Een concept dat op de lange termijn ook goed toepasbaar is in andere gebieden in Nederland.
Het tweede idee uit Flevoland, Korte Keten Automaat, is om automaten te vullen met streekproducten en deze op drukke plekken zoals stations, scholen en ziekenhuizen te plaatsen. De twee andere initiatieven zijn het Lokaal Food Kanaal en Boeren voor Amsterdam.

Voedsel verbindt

"Het slotstuk van de Food Forward Track was geenszins te vergelijken met de eerste bijeenkomst toen betrokkenen uit de hele voedselindustrie zich tijdens de Horecava begin dit jaar verzamelden. Samen aan tafel wisselden boeren, producenten, retailers, horeca ondernemers en consumenten toen ideeën uit over hoe de uitdagingen in de voedselsector moeten worden aangepakt", vertelt Willeke Waller, adviseur Marketing en Communicatie van Rabobank Almere. "Het event was nu volledig online, maar de fysieke afstand leek de aanwezigen allerminst te deren. Voedsel verbindt, dat blijkt wel weer."
Tijdens de laatste bijeenkomst van Food Forward Groot Amsterdam lieten de vier groepen weten verder te willen met hun ideeën. Rabobank blijft steunen door het beschikbaar stellen van tijd, netwerk en kennis.
Meer informatie op rabobank.com/foodforward.

De betrokkenen van de Coöperatie Stadslandsbouw Oosterwold. (Foto: Maarten Feenstra)