Haddock moet nu ook weg uit Haven

14 februari 2020 11:29

Surfclub vreest voor voortbestaan

Door Robert Mienstra

 

HAVEN – Zeilschool Haddock van Philippe van Thiel moet weg van het strandje aan het Gooimeer in Almere Haven. De gemeente heeft Van Thiel gesommeerd per ommegaande zijn gebouw af te breken en te vertrekken. Dit meldt Peter Schlüter, voorzitter van surfvereniging Almere centraal waar Van Thiel de locatie huurt. Schlüter vreest door de ontstane situatie ook voor het voortbestaan van de surfclub aan het strandje.

 

De gemeente had gezegd dat er aan Van Thiel en de surfvereniging een brief was gestuurd met de sommatie. "Die brief heb ik nooit ontvangen", zegt Schlüter. "Maar in januari kregen Van Thiel en ik een gesprek op het stadhuis waar de brief werd voorgelezen. Daarbij werd gezegd dat de boel van Haddock binnen twee weken weg moest zijn."
Het vertrek van Haddock heeft ook gevolgen voor surfvereniging Almere Centraal. "Haddock kwam voor ons precies op tijd", zegt Schlüter. "Het is heel moeilijk voor ons om vrijwilligers te vinden. Philippe ontzorgde ons. We deelden onze instructeurs, de horeca werd populair bij de Havenaren en er was veel meer te doen bij het stand. Onze club zat weer in de lift."
Nu Haddock direct weg moet, ontstaat er een probleem voor de vereniging. " En we zitten al 33 jaar op deze locatie", besluit Schlüter.


Haddock

Philippe van Thiel van Haddock laat desgevraagd weten dat het klopt dat hij een handhavingsbrief heeft gekregen dat hij zeer aangeslagen is nu hij opnieuw weg moet. "Toen ik voor de Floriade weg moest bij het Weerwater, was ik blij dat ik mijn zeilschool, de kinderactiviteiten en een stukje horeca kon voortzetten aan het Gooimeer. Daardoor kon ik mijn personeel behouden. Nu moet ik mijn mensen met pijn in het hart vertellen dat alles stopt."
Van Thiel geeft toe dat hij voor een stukje aanbouw aan de locatie geen vergunning had. "Ik ging ervan uit dat ik er twee jaar tijdelijk zou zitten totdat ik de nieuwe jachthaven aan de Noorderplassen kon starten. Het aanbouwtje was tijdelijk. Nu lijkt het er op dat ook dit mij misgunt wordt. Maar niet alleen mij, maar ook de bewoners van Haven die hier massaal naar toe kwamen. En wat te denken van al die kinderen die hier zeil- en surfles krijgen, die hier dagelijks langskomen. Voor komend seizoen was ik al volgeboekt. Dat moet ik allemaal afzeggen."


Palmboom

Een grote palmboom was sinds vorig jaar een markant punt op het standje aan het Gooimeer. "Die moet ik ook weghalen", zegt Van Thiel. "Maar die boom is niet van mij, die is geplant door bewoners uit Haven. En niet eens op het grondgebied van de surfvereniging. Ik mag daar niet aankomen."
Van Thiel zegt helemaal kapot te zijn. " Dit is zuur. Ik weet het nu ook niet meer."