Grote wooninitiatieven door herontwikkeling Stationskwartier

10 november 2020 09:10

Door Marcel Beijer

STAD CENTRUM – De herontwikkeling van het Stationskwartier Almere Centrum slaat aan bij marktpartijen. Zo moeten aan de Wisselweg 930 woningen komen en maken drie verschillende vastgoedeigenaren momenteel plannen voor 1000 woningen op bedrijventerrein Randstad.

Het Stationskwartier Almere Centrum heeft potentie om tot een belangrijke entree voor Almere en voor de binnenstad uit te groeien, schrijft het college in een brief aan de raadsleden. 'Marktpartijen melden zich met grootschalige initiatieven voor integrale herontwikkeling in het Stationskwartier.

Een aantal initiatieven zijn inmiddels concreet, zoals de voormalige panden van Oranjewoud en LeasePlan aan de Wisselweg. Op die plek komen 930 woningen, waarvan 508 woningen voor studenten in het gereguleerde huursegment. De bouwvergunning wordt nog dit jaar ingediend, zodat halverwege 2021 de eerste schop de grond in kan.

Randstad

Op het deel van bedrijventerrein Randstad dat direct grenst aan het Stationkwartier, zijn drie vastgoedeigenaren bezig om gezamenlijk 1000 woningen te realiseren. 350 worden gereguleerde huurwoningen, voor het overige zijn het vrije sector huurwoningen en koopwoningen die betaalbaar zijn voor midden- en hogere inkomens. In het vierde kwartaal van 2021 kan gestart worden met de ontwikkeling.

Commerciële functies

Naast deze initiatieven moeten ook commerciële functies worden ontwikkeld, vooral ten behoeve van de toekomstige bewoners, werknemers en verblijvers. Deze functies bevatten in totaal 4000 m2 bruto vloeroppervlak, verspreid door het gebied. 1500 m2 daarvan is bestemd voor detailhandel. Daarnaast worden commerciële voorzieningen geclusterd op en langs de centrale assen in het gebied die goed bereikbaar zijn voor voetgangers en fietsers. Deze commerciële plannen moeten nog wel getoetst worden of ze voldoen aan de omgevingsvergunningen.