Grote onduidelijkheid over wethouder onderwijs

09 augustus 2019 10:38

Marjan Haak-Griffioen keert na 3 september niet terug

Door Marcel Beijer

ALMERE – Het is nog steeds onduidelijk of onderwijswethouder Aldrik Dijkstra (ChristenUnie) op 3 september terugkeert. Wel is duidelijk dat zijn vervanger, Marjan Haak-Griffioen, op 30 augustus, één dag na de eerste Politieke Markt van het nieuwe seizoen, afscheid neemt en niet begint aan derde vervangingstermijn van zestien weken, wat wettelijk wel mogelijk zou zijn.


Aldrik Dijkstra was nog maar een half jaartje wethouder Onderwijs toen hij dermate ernstige klachten aan zijn hoofd kreeg dat hij zijn werkzaamheden niet langer kon uitvoeren. De benoeming van zijn vervanger, Marjan Haak-Griffioen, zorgde voor flinke commotie omdat zij gezien wordt als een anti-abortus hardliner. Ze begon aan de wettelijk toegestane vervangingstermijn van zestien weken, maar na afloop van die termijn bleek Dijkstra nog steeds ziek. Haak-Griffioen begon daarop aan een tweede vervangingstermijn van zestien weken. Die eindigt op 3 september. Wettelijk is het toegestaan om nog een derde (en laatste) termijn er aan vast te koppelen. “Maar dat gaat niet gebeuren”, zegt fractievoorzitter Hans van Dijk van de ChristenUnie. “Mevrouw Haak-Griffioen neemt op 30 augustus afscheid.”

Geen openheid

Daarmee is niet gezegd dat Dijkstra in september terugkeert. Zowel Van Dijk als een woordvoerder van de gemeente willen geen openheid geven over de gezondheid van Dijkstra. Daarmee impliciet suggererend dat hij nog niet hersteld is. “Ik weet wel meer dan ik zeg natuurlijk. Maar Aldrik wil daar niet mee naar buiten komen”, aldus Van Dijk. “Dat heb ik te respecteren. Binnen drie weken komen we met een verklaring.”
Volgens Van Dijk zijn er verschillende opties mogelijk: Dijkstra keert terug op 3 september, er wordt opnieuw een vervanger voor zestien weken aangesteld of de portefeuille van Dijkstra wordt door een collega-wethouder overgenomen.

Gerelateerd

Arbodienstverlening 2.0
Rijbewijs in een dag