Grote herinrichting bibliotheek Stad

10 december 2019 09:58

Door Berlinda Hendrikse 

STAD - De Nieuwe Bibliotheek in Almere Stad zal komend jaar een grote herinrichting ondergaan. Zo wordt het nieuwscafé verplaatst naar de ingang van de bieb, wordt de boekencollectie verkleind en komt er een tweede filmzaal. Tijdens deze herinrichting blijft de bibliotheek gewoon open voor bezoekers.

 

In maart 2020 begint de bibliotheek met de grote herindeling. De grootste en meest zichtbare verandering zal zijn dat het nieuwscafé naar de ingang van de bibliotheek wordt verplaatst. Het café wordt daarmee dé plek waar de bezoekers binnenkomen. Hier kan wat gedronken worden, maar ook de tijdschriften en kranten zullen hier voortaan te vinden zijn. Het café wordt ruimer opgezet, zodat er meer zitplekken zijn en er is een andere uitbater gevonden voor de hapjes en drankjes.

 

Tweede filmzaal
Vervolgens gaat de herinrichting stap voor stap door. Op de plek waar zich nu het nieuwscafé bevindt, komt een tweede filmzaal. Directeur Chris Wiersma vertelt: "We willen als bibliotheek de filmhuisfunctie versterken. Door een kleinere tweede zaal te openen, kunnen we meer films gaan draaien, maar ook sommige films wat langer laten draaien. We zien dat de mensen onze filmzaal goed weten te vinden en we willen het aanbod van de filmhuisfilms graag vergroten voor de Almeerders. De bibliotheek wordt daarmee steeds meer een ontmoetingsplek."

 

Kleinere collectie
De Nieuwe Bibliotheek in Stad bestaat volgend jaar tien jaar. Wiersma geeft aan dat het daarom hoog tijd was voor een evaluatie en een plan om de bibliotheek toekomstbestendig te maken. Reden hiervoor is dat de boekuitleen de afgelopen jaren is verminderd en de verwachting is dat deze boekuitleen de komende jaren ook blijft dalen. Wiersma: "Het is een feit dat met name jongeren steeds minder vaak boeken lezen. Dat is iets wat niet alleen in Almere gebeurt, maar wat we in heel Nederland zien. We hebben daarom de afgelopen jaren de collectie al iets verkleind, want we moeten meegaan met de tijd en toekomstgericht kijken. De bibliotheek in Stad zal daarom steeds meer de functie krijgt van een plek waar mensen samen komen en activiteiten ondernemen."

 

Robots

Door de komst van e-books en alle mogelijkheden van het internet worden er steeds minder papieren boeken uitgeleend. 

Bezoekers komen nog wel naar de bibliotheek, maar met een ander doel. Zo is het nieuwscafé goed bezocht, net als verschillende evenementen, voorstellingen en films. Wiersma: "We willen met name dat de jongeren de bieb goed blijven vinden. En juist deze jongeren hebben een andere vraag dan de jongeren van 10 jaar geleden. Daar moeten we op inspelen. De jeugdafdeling wordt daarom ook grondig aangepakt. Er komen meer multimediale mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld robots."

 

Seats2Meet
Niet alleen het aanbod voor jongeren verandert, ook voor ondernemers gaat de bibliotheek een nog grotere rol spelen. " We hebben in de bibliotheek nu al het Seats2Meet programma, waarbij ondernemers in de bibliotheek kunnen werken en tegelijk kunnen kennisdelen en gebruik maken van elkaars expertise. Dit gaan we uitbreiden in 2020, om zo een nog belangrijkere ontmoetingsplek voor ondernemers te worden."
Wiersma benadrukt dat de bibliotheek tijdens de herindeling gewoon open blijft voor publiek. "We doen er alles aan om de overlast zo veel mogelijk te beperken. Daarom pakken we elk onderdeel van de herindeling afzonderlijk aan, zodat de mensen het minste last hebben van de werkzaamheden. De bibliotheek blijft gewoon open, net als de filmzaal en het nieuwscafé."

 

De verwachting is dat in juni 2020 de herinrichting volledig afgerond zal zijn. Daarna volgt een feestelijke heropening waarbij tegelijk ook het tienjarig jubileum van de bibliotheek wordt gevierd.