Groen licht voor Aeres Hogeschool op Floriadeterrein

12 mei 2020 11:20

HORTUS – De bouw van het nieuwe pand van Aeres Hogeschool op het Floriadeterrein kan beginnen. Met ingang van schooljaar 2021/2022 opent 'de groenste hogeschool van Nederland' de deuren op de Flevo Campus.

In het ontwerp van het pand staan groen, gezondheid en duurzaamheid centraal. Bij de realisatie zal veel innovatieve technologie worden toegepast, waardoor het gebouw een voorbeeldfunctie krijgt.

Eind april vond na een innovatief aanbestedingstraject de definitieve gunning plaats van de bedrijven die de bouw, het installatiewerk en de realisatie van groen voor hun rekening nemen. Met het oog op circulariteit was er bij de aanbesteding nadrukkelijk ook oog voor kwaliteit, waardebehoud van het gebouw en hoogwaardig hergebruik van materialen. Dat vraagt om grote deskundigheid van de uitvoerende partijen, omdat circulair bouwen nog geen standaardpraktijk is.

Ontwerp

Het pand is een ontwerp van BDG Architecten uit Zwolle. Dat groen en duurzaamheid de belangrijkste bouwstenen van het nieuwe hogeschoolgebouw zijn, is te zien aan slimme toepassingen in het ontwerp. Volgens Aeres wordt het letterlijk en figuurlijk de groenste hogeschool van Nederland. Zo is de gevel vormgegeven als een zogenoemde smart skin; afhankelijk van de oriëntatie hebben de gevels daarbij verschillende eigenschappen. Denk aan zonnepanelen voor energieopwekking en een volledig groene gevel met planten die dienst doet als isolatie en versterking van de biodiversiteit. Deze gevel zal vooral aantrekkelijk zijn voor bijen, maar ook voor andere insecten en vogels.

Wateropvang

Het gebouw krijgt bovendien een dak met wateropvang en maakt gebruik van warmte- koudeopslag (WKO) doordat het aangesloten wordt op een Smart Thermal Grid in de wijk. In het gebouw is zichtbaar dat het motto 'laat de stad leven' echt bij de Almeerse hogeschool past. In elke ruimte in het gebouw is daglicht aanwezig, direct via de gevel en indirect via de vides en open ruimtes. Wie binnen staat heeft atlijd contact met buiten, met het leven in de stad. Door dit open concept en het groen dat door het gebouw wordt gevlochten, fungeert het gebouw als een ademend en open geheel.

Aeres Hogeschool Almere

Aeres Hogeschool Almere biedt hbo-opleidingen, inclusief masteropleidingen, aan rondom de thema's Food, Nature & Urban Green. Ook zijn er opleidingen gericht op duurzame bedrijfskunde en Geo ICT. Aeres Hogeschool Almere bevindt zich nu in het winkelcentrum van Almere, in de Stadhuisstraat. De nieuwbouw stelt Aeres Hogeschool in staat om de vleugels verder uit te slaan richting de toekomst.

Een impressie van het gebouw. (Artist impression: BDG Architecten)