Goed nieuws voor culturele instellingen: extra geld van Rijk

16 september 2020 10:50

ALMERE – Prinsjesdag bracht gisteren goed nieuws voor de Flevolandse cultuursector. Twee Flevolandse instellingen komen in de culturele basisinfrastuctuur 2021-2024: het Almeerse jeugdtheatergezelschap BonteHond en het in oprichting zijnde Kunstmuseum in Almere. Verder krijgen vier andere instellingen alsnog subsidie door verhoging van het budget voor het Fonds Podiumkunsten. Daarnaast krijgen groeiregio's, waaronder Flevoland, de komende jaren ook extra middelen van het rijk.

De minister kondigde aan 15 miljoen euro toe te voegen aan het Fonds Podiumkunsten. Goed nieuws voor de positief beoordeelde Almeerse instellingen Suburbia, Vis à Vis, Gouden Haas en Black Pencil, die buiten de boot dreigden te vallen omdat het fonds niet genoeg budget beschikbaar had.

"Niet alleen wij, maar de hele cultuursector in Flevoland was zwaar getroffen door het krappe budget van het Fonds Podiumkunsten", reageert Mascha Selhorst van Vis à Vis. De opluchting is groot nu er toch extra geld beschikbaar komt. "Hoewel wij al veel eigen inkomsten hebben met 40.000 bezoekers per jaar, was het zonder deze bijdrage erg moeilijk geworden. Helemaal nu met de coronasituatie."

Opluchting

Ook bij de Almeerse theatergroep Suburbia is de opluchting groot. "De afgelopen weken hebben we eensgezind met de provincie, gemeente en Vis-a-Vis opgetrokken en het is fantastisch dat uit onze goede samenwerking dit resultaat is gekomen. Suburbia blijft te zien in het theater, op locatie en in de wijken", zo laat het Almeerse theatergezelschap weten. "De maatschappelijke en economische waarde van kunst en cultuur worden gezien en erkend en we zijn hier ontzettend blij mee."

Lobby werpt vruchten af

Minister Van Engelshoven maakte verder bekend dat zij het advies van de Raad voor Cultuur overneemt om zowel het Kunstmuseum Flevoland als Theatergezelschap BonteHond in de basisinfrastructuur (BIS) op te nemen. Het is voor het eerst dat Flevolandse instellingen toetreden tot de BIS. Ook komt er extra geld voor diverse groeiregio's, waaronder Flevoland. Gedeputeerden van negen provincies waarschuwden eerder voor 'onaanvaardbare witte vlekken' door gebrek aan spreiding van subsidie.

Erkenning

"Dit is een erkenning voor de culturele sector in onze provincie", reageert gedeputeerde Michiel Rijsberman. "Nadat we samen met gezelschappen en de gemeente Almere rechtstreeks hebben gelobbyd in Den Haag, is het fijn om te zien dat de minister het heeft meegenomen in haar besluit. Daaruit spreekt waardering voor onze culturele sector."

Ook cultuurwethouder Hilde van Garderen is blij met dit resultaat. "Cultuur is voor onze inwoners noodzakelijk en wenselijk. Ik ben dan ook blij dat er naast de al positieve beoordeling, nu ook de zo nodige financiële toekenning is gekomen vanuit Den Haag voor onze Flevolandse instellingen."

"We kunnen doorgaan!" Opluchting bij onder andere theatergroep Suburbia, die dit najaar het theater in gaat met de voorstelling 'Een goed jaar'. (Foto: Eddy Wenting)

Ook opluchting bij Vis à Vis. "Zonder deze bijdrage was het erg moeilijk geworden". (Foto: Almere DEZE WEEK)