Gezondheidscentrum censureert welvingen Brigitte Bardot

28 november 2018 13:00

Door Robert Mienstra


FILMWIJK – Een schilderij van kunstenares Dana Bos is in Gezondheidscentrum Filmwijk gecensureerd. Twee oudere vrouwelijke patiënten klaagden bij het centrum over een schilderij van Brigitte Bardot waarop enige welvingen in het decolleté van de Franse filmster te zien waren. (Foto originele schilderij onderaan deze pagina)


Het centrum wilde na de twee klachten het schilderij op een minder prominente plek ophangen, maar de schilderes ging daar niet mee akkoord. “Ik begrijp wel dat als er klachten komen dat het gezondheidscentrum daar op reageert.” Toch besloot Bos daarna om het schilderij weg te halen en er een statement voor in de plaats te hangen waarop prominent het woord 'gecensureerd' staat. “Ik ben het zeer oneens met de manier van denken van de klagers en het gezondheidscentrum. Ik vind het eerder vrouwonterend om delen van het lichaam te moeten verstoppen om anderen te behagen. Als het schilderij niet gewenst is, kies ik ervoor om het weg te halen. Ik vind het jammer dat we leven in een maatschappij waarin we ons moeten voegen naar de ons opgedrongen mening van een kleine minderheid.”

Twee klachten


“We hebben inderdaad twee klachten binnen gekregen van oudere vrouwen”, zegt Ada de Jong namens het gezondheidscentrum. “Het waren vrouwen die vroeger actief waren in de vrouwenbeweging. Zij vonden het schilderij vrouwonvriendelijk. Bovendien kreeg een medewerkster van ons een nare opmerking van een patiënt over het schilderij dat hij betrok op die medewerkster.”
De Jong vindt niet dat er sprake is van censuur. “We wilden het schilderij op een andere plek ophangen, maar dat wilde de kunstenares niet. Bovendien hebben we het hier niet over kunst met een grote K.” Op de vraag wat kunst dan wel is, reageerde De Jong niet.
Dat er nu discussie over het schilderij ontstaat, vindt De Jong alleen maar goed. Het origineel is overigens niet meer te zien in het gezondheidscentrum. Daar hangt nu dus het statement van de schilderes Dana Bos. Met grote letters staat er nu ‘Gecensureerd’ over het ooit zo populaire gemoed van Brigitte Bardot, een filmster uit de tweede helft van de vorige eeuw.

Gerelateerd

X