Gewonde bewoner Staatsliedenbuurt heeft geen spijt van actie

19 mei 2020 14:20

Door Marcel Beijer

STAATSLIEDENWIJK – De keuken van Tonny en Jan Groot in de Staatsliedenbuurt staat vol bloemen en cadeaus nadat Jan vorige week vrijdag door een demonstrant van Rechts in Verzet omver werd geduwd. De 83-jarige brak zijn heup en herstelt nu van de operatie.

De demonstratie bij de moskee aan de Clemenceaustraat liep vorige week uit de hand toen Jan probeerde met zijn zakmes het protestbord met de tekst 'Geen moskee in onze straat' los te snijden. "Het bleek om een demonstratie van Rechts in Verzet te gaan. Eén van hen gaf me die duw waardoor ik omviel. Ik kwam ongelukkig terecht en brak mijn heup. Diezelfde dag nog ben ik geopereerd. Er zit een plaat en een schroef in mijn heup."

Jan wist niet eens dat er een demonstratie gaande was, zegt hij. "Ik weet wel dat er weerstand is omdat de moskee die gebedsoproep versterkt wilde laten horen."

Spandoek

Tonny neemt het gesprek over. "Maar het ging helemaal niet om die oproep, want op hun spandoek stond: 'Geen moskee in onze straat'. Waar bemoeien ze zich mee? Dit is hun straat helemaal niet. Ze komen uit het oosten van Nederland en die moskee staat hier al jaren. Daar hebben we echt nooit last van. Waarom demonstreren in een woonwijk? Doe dat bij het station of zo. Dan bereik je nog veel meer mensen ook."

De emotionele Tonny probeerde een doek over het protestbord te gooien, maar de demonstranten verhinderden dat. "Ik weet dat Jan altijd een klein zakmesje bij zich heeft. Ik vroeg hem het doek door te snijden. Had ik dat maar nooit gedaan. Toen hij dat probeerde, werd hij omver geduwd met alle gevolgen van dien."

Spijt

Spijt van zijn actie heeft Jan niet. "Want weet je. Ik kom uit 1937 en heb de oorlog meegemaakt. In mijn klas zaten kinderen met een Jodenster op hun jas. Sommigen heb ik nooit meer teruggezien. Ik wil niet dat de geschiedenis zich herhaalt, dat het rechtse tuig weer voedingsbodem krijgt met hun haatdragende boodschap. Misschien dachten ze dat ik met mijn zakmesje agressieve bedoelingen had. Dat besefte ik me niet. Dat was niet verstandig. Het mesje is overigens in beslag genomen."

Aangifte

Rechts in Verzet heeft inmiddels al aangekondigd naar Almere te zullen terugkeren. Mocht dat gebeuren, dan zal Jan de confrontatie niet opnieuw opzoeken. "We hebben onze taak gedaan. De haatdragers proberen te stoppen. Maar Tonny en ik zijn inmiddels op leeftijd. Het is nu tijd voor anderen om op te staan. Maar zonder geweld natuurlijk. En ik ga ook geen aangifte doen tegen die lui. Ik loop nu met een rollator en moet twee maanden revalideren. We zijn hier best emotioneel onder. Ik ben er wel klaar mee nu."

IN KADER

NIDA: 'Verbied demonstraties in woonwijken'

De Almeerse fractie van NIDA heeft schriftelijke vragen gesteld en stelt een verbod voor op demonstraties in woonwijken. Het college heeft de vragen nog niet kunnen beantwoorden.

Jan Groot revalideert met hulp van zijn Tonny van de operatie. "Ik ga geen aangifte doen". (Foto: Almere DEZE WEEK)