Gevluchte kinderen herdenken samen met Almeerders

05 mei 2016 19:21

BOS DER ONVERZETTELIJKEN – Kinderen en families van het Almeerse asielzoekerscentrum met zijn woensdag 4 mei met vrijwilligers van Inspiratie Inc naar de herdenkingsbijeenkomst in het Bos der Onverzettelijken geweest. Het was voor het eerst dat bij de kinderherdenking ook een groep asielzoekers mee ging. 

 

Met kinderen van Almeerse scholen, scoutinggroepen van Scoutinggroep Hannie Schaft, politici en ambtenaren vormden zij een grote kring rondom de Anne Frank-boom en herdachten slachtoffers van oorlog en verzet voor vrijheid. De aanwezigheid van de vluchtelingen zorgde voor een bijzonder tintje. De voorzitter van de stichting Bos der Onverzettelijken, Paul Vermij, verwelkomde de gevluchte families speciaal: “Wij zijn blij dat jullie bij ons staan.” Toen de kinderen hun zelf gevlochten, grote vlinder van bloemen naast de krans van de gemeente Almere legden, volgde een spontaan applaus, wat de kinderen zichtbaar raakte.

In de middag maakten studenten van Windesheim in BuurT-Thuis Akwaaba van Inspiratie Inc samen met senioren en jongeren van het asielzoekerscentrum verschillende soorten pannenkoeken en salade, zodat niemand hongerig vertrok. Vervolgens liep de groep al zelfgemaakte liedjes zingend naar het Bos der Onverzettelijken, begeleid door Monique Faase en Tony Karam op accordeon. Deelnemer Rafiki werd in zijn rolstoel met gemak de trappen op gedragen.

 

Speurtocht door het bos

Met dank aan Jeugdland Almere volgden de kinderen en hun familie een educatieve speurtocht over de Tweede Wereldoorlog in Europa. De kinderen waren zichtbaar onder de indruk van de beelden van twee Nederlandse concentratiekampen. Ze stelden vragen en kregen antwoorden, oefenden de namen van de drie Nederlandse koninginnen terwijl ze dansten rond de drie koningslinden en staken kaarsen aan ter herinnering aan mensen die op grond van hun geloof zijn vermoord.

Speciale momenten waren bijvoorbeeld toen een Iraanse vrouw vroeg of ze nog een tweede kaarsje mocht aansteken voor haar dochter, de oorlog even tastbaar dichtbij halend. Ook riep een van de gevluchte kinderen bij het zien van de scouts in het bos spontaan: “Net als onze scouts thuis!” De herkenning deed even de verschillen en barrières verdwijnen en verbond alle aanwezigen.

 

De materialen en coördinatie vanuit BuurT-Thuis Akwaaba voor de 4 mei-herdenking zijn mede mogelijk gemaakt door onder andere het Oranje Fonds en Kinderpostzegels. Stichting Inspiratie Inc bouwt actieve en creatieve gemeenschappen met mensen van alle culturen, leeftijden en kwetsbaarheden, begeleid door betrokken kunstenaars en andere professionals.

 

 

X