Gemeente wil fietspad Humberpad op Randstad verwijderen

04 september 2020 14:50

Door Robert Mienstra

ALMERE – De gemeente wil een deel van de doorgaande fietsroute van het Humberpad in Randstad verwijderen. Fietsers zouden daardoor om het bedrijventerrein heen moeten rijden (400 meter om). Stadsruimte krijgt al jaren klachten van de ondernemers en de school over de verkeerssituatie bij het fietspad op bedrijventerrein Randstad 22. Zij vroegen of de situatie verbeterd kan worden. Met als resultaat dat het fietspad verwijderd gaat worden.

De Fietsersbond is tegen het verwijderen van het Humberpad. 'In het mobiliteitsplan wordt gepleit voor meer duurzame mobiliteit en het bevorderen van het fietsen in Almere. Dat doe je niet door het wegnemen van een fietspad en de fietsers 400 meter te laten omrijden', stelt de bond in een reactie aan de gemeente.

Bovendien staat deze ingrijpende maatregel niet in verhouding tot de korte periode dat het druk is met fietsers en auto's, vindt de bond. De piekdrukte is tussen 8.00 en 8.45 in de Randstad.

De gemeente stelt dat de kinderen van de nabijgelegen Montessorischool voornamelijk met de auto worden gebracht. De Fietsersbond bestrijdt dit. Uit een onderzoek van de bond in 2018 blijkt dat het merendeel van de kinderen op de fiets komt.

De bond vindt dat 'een matig druk bereden fietspad' niet uit de roulatie genomen mag worden en vervolgens fietsers 400 meter te laten omfietsen.

Het omstreden kruispunt met rechtsaf het Humberpad. (Foto: Almere DEZE WEEK)