Gemeente werkt aan totaalverbod op lachgas

08 november 2019 08:15

Door Marcel Beijer
ALMERE – De gemeente wil het probleem van de partydrug lachgas nog dit jaar stevig aanpakken. Daarbij wordt gedacht aan de manier waarop ook de gemeente Arnhem dit oppakt: een totaalverbod. “Ik denk instrumenten gevonden te hebben om stevig door te pakken”, aldus burgemeester Franc Weerwind.


Dat zei Weerwind donderdagavond tijdens de Politieke Markt in antwoord op een voorstel van de VVD om het gebruik lachgas in bepaalde gebieden, en dan met name het centrum, te verbieden. Bijna de volledige gemeenteraad staat achter dit voornemen. Maar Weerwind liet weten dat hij liever nog een stapje verder gaat: een totaalverbod. Sterker: achter de schermen werken ambtenaren momenteel plannen uit voor een totaalverbod, zoals ook Arnhem dat onlangs instelde.

In Almere gebruiken, met name jongeren, op grote schaal lachgas. Deze partydrug heeft een onschuldig imago, maar dat is schijn. De burgemeester haalde een onderzoek van het instituut Trimbos aan waarin wordt gesteld dat lachgas de gezondheid ernstig kan schaden, zeker in combinatie met alcohol. Het kan zelfs tot dwarslaesie leiden. Extra probleem is dat lachgas al door zeer jonge kinderen wordt gebruikt. Veel capsules en balonnetjes (waarmee het gas wordt geïnhaleerd) worden bij basisscholen gevonden.

 

Maatschappelijk probleem

Het is een maatschappelijk probleem, liet Weerwind weten. De burgemeester hoopte op duidelijkheid vanuit de regering, maar die kwam niet. “Daardoor is het wettelijk nog niet verboden en is het lastig op te treden. Ik heb respect voor de moed van de gemeente Arnhem die op eigen houtje een totaalverbod voor lachgas afkondigde via de wet Milieubeheer. Dat is dapper”, stelde Weerwind. “Omdat het Rijk nog geen beleid heeft gemaakt hoop ik dat maatregel stand houdt bij de rechter.”

 

Pakket maatregelen

Weerwind hoopt binnen enkele weken de maatregelen openbaar te kunnen maken. “Ik wil doorpakken. Ik denk de instrumenten gevonden te hebben om tot een totaalverbod te komen op basis van de milieuwetgeving, zoals Arnhem, maar ook de drank- en horecawetgeving. Ik denk aan een pakket maatregelen: de straatverkoop pakken we al aan, maar dat is lastig. Je moet gebruikers op heterdaad betrappen. Daarom willen we willen ook de verkoop staken in horeca-gelegenheden en avondwinkels.”

Weerwind wil deze uitbaters ook wijzen op hun verantwoordelijkheid richting de jongeren van Almere, evenals organisatoren van (muziek)evenementen. “Het probleem van lachgas wordt echt onderschat. Ik vind het een goed idee om jongeren met een campagne op die gevaren te wijzen. En zeker ook hun ouders, die hebben ook de verantwoording om hun kinderen erop aan te spreken.”
De VVD pleit er voor om ook het bezit van lachgas in centra te verbieden. “Dat is makkelijker te handhaven: wie lachgas-capsules bij zich draagt wordt beboet.”

 

Gerelateerd

X