Geld Cultuurfonds Almere is op

08 november 2019 14:08

ALMERE – Cultuurfonds Almere kan in 2019 geen financieringsaanvragen voor culturele projecten meer in behandeling nemen. Het geld is op. Voor voorzitter Bas ten Brinke van Cultuurfonds Almere komt de financieringsstop niet als een verrassing: “De subsidie van de gemeente daalt al jaren. Tegelijkertijd boekt het fonds veel succes. Die combinatie zorgt ervoor dat de bodem sneller in zicht komt. Dat is jammer, maar ik zie het ook positief: het aanbod van cultuur en het aantal cultuurmakers in Almere groeit.”

Het jaar 2019 is voor de hele Almeerse cultuursector een overgangsjaar naar het nieuwe cultuurplan 2020-2024. "Met dat argument verlaagde de wethouder eind vorig jaar het subsidiebedrag eenmalig van 650.000 euro naar €350.000 euro. De door het fonds opgebouwde reserve van 250.000 euro moest het gat met de begroting dichten", aldus Ten Brinke. 

 

Vanaf 2020 wordt het Cultuurfonds deel van de zogeheten culturele infrastructuur, net zoals bijvoorbeeld de bibliotheek en het KAF. Cultuurmakelaar Jan-Melle Liscaljet: “We waren natuurlijk erg blij met het besluit om van het Cultuurfonds een structurele instelling te maken. Voor het overgangsjaar 2019 moesten we slikken dat we moesten interen op onze reserves. Maar zoals we al verwachtten, is de pot nu leeg. De gemeente heeft ieder jaar een uitdaging om de begroting rond te krijgen en moet daarin keuzes maken. Het voelt wel een beetje krom dat je wordt gestraft als je als fonds je zaakjes goed voor elkaar hebt, maar het budgetrecht ligt nou eenmaal bij de gemeente.”

 

Ook 2020 lijkt weer een overgangsjaar te worden en er zijn nu geen reserves meer bij het fonds. "In de programmabegroting wordt het fonds structureel met 50.000 euro gekort. Dat voorspelt weinig goeds voor de toekomst", stelt Ten Brinke. “We zijn in overleg met wethouder Van Garderen. Ze vindt het fonds belangrijk en wil onze activiteiten zelfs uitbreiden met taken die nu bij de afdeling cultuur liggen. Daar horen behalve het basisbudget, voldoende financiële middelen bij. De wethouder en de afdeling cultuur zijn zich nu aan het beraden op de beste verdeling van de beschikbare middelen. Wij hebben aangegeven wat we nodig hebben en de wethouder is op de hoogte van de nijpende situatie. Gezien het belang voor de stad van het fonds vertrouwen we op een goede afloop.”

Gerelateerd

X