Gehandicapte (71) uur opgesloten in toilet stadhuis

21 januari 2020 08:25

'Niemand hoorde me roepen'

Door Marcel Beijer

STAD CENTRUM – De 71-jarige Karin Hagendoorn beleefde maandag 7 januari een angstig moment op het toilet van het stadhuis. De gehandicapte inwoonster van Verzetswijk kon haar rolstoel niet meer voor- of achteruit krijgen en haar hulpgegroep werd niet gehoord.

 

Hagendoorn schiet even vol als ze haar rolstoel door de smalle gang van het stadhuis manoeuvreert en terugkeert op de plek waar ze die dag opgesloten zat. Om de toiletruimte, rechts van de hoofdingang, binnen te komen moet ze al een paar keer voor- en achteruit insteken. Het bordje aan de muur geeft aan dat de ruimte geschikt is voor gehandicapten.
"Dat is dus niet waar", zegt ze. "Mijn wagen is te breed. Als ik bovendien de deur naar de dames wc open wil doen, kom ik al in de problemen, omdat die de verkeerde kant op scharniert. Ik kan niet bij de deurknop."
Na enig gehannes bereikt Hagendoorn het dames- en gehandicaptentoilet. "Kijk, dat is een zwevend toilet, die is voor mij te laag. En omdat ik niet kan lopen, moet ik mezelf op de pot hijsen." Beschaamd slaat ze haar hand voor haar ogen: "Het is genânt om te vertellen, maar ik moet dan plassen zoals een kerel plast."

 

Krappe ruimte
Dinsdag 7 januari ging het fout. Hagendoorn wist zichzelf na het toiletteren weer in haar rolstoel te wurmen, maar kon niet meer bij het slot. Keren in de krappe ruimte bleek onmogelijk. "Ik ben niet zo flexibel in mijn rug en nek, dus kan niet achterom kijken. Ik kon geen kant op."
Bijna een uur zat de bejaarde Almeerse opgesloten in het toilet. "Ik was volstrekt in paniek. Niemand hoorde mijn gebons op de deur. En als ik stemmen hoorde probeerde ik om hulp te roepen. Maar ik heb lymfeklierkanker en door de bestraling is mijn stem aangetast. Niemand hoorde me." Na bijna een uur lukte het de Almeerse om met een uiterste krachtsinspanning achter haar rug langs op de tast het slot open te krijgen. "Het kostte nog flinke tijd voordat ik mezelf achteruit rijdend weer uit de toiletruimte wist te sturen. Daarna heb ik huilend mijn verhaal tegen een bewaker gedaan."

 

Begaanbare wc's
Hagendoorn wil haar verhaal in de krant doen omdat ook andere rolstoelgebruikers dit probleem zullen ervaren. "Een toiletbeurt kost mij sowieso al minimaal al 15 minuten. Maar in openbare ruimtes is het nog erger. Ik heb bijvoorbeeld al eens vast gezeten in het Flevoziekenhuis. Alleen op de hartbewaking zijn geschikte wc's voor me. Ik zal vast niet de enige zijn die dit meemaakt. Ik wil goed begaanbare gehandicapten wc's."

 

Gemeente
Volgens een woordvoerder van de gemeente voldoet het invalidentoilet qua maatvoering en installaties aan de normen die hiervoor gelden. "Bovendien zijn de plannen bij aanleg van het toilet voorgelegd aan een gespecialiseerd bureau op het gebied van toegankelijkheid en aan de voorloper van de Adviesgroep ViP." Het toilet is recentelijk nog beoordeeld door de Adviesgroep ViP, stelt de woordvoerder.

Daarin zitten ook een aantal lokale belangenorganisaties voor minder validen) en is als voldoende beoordeeld. "Uiteraard is het niet de bedoeling dat mensen problemen hebben met dit toilet. Als er aanvullende eisen, wensen of knelpunten worden gesignaleerd, zijn we altijd bereid om na te denken hoe we de toegankelijkheid kunnen verbeteren."