Geen Drugs-Wel Leven pleit voor meer voorlichting over lachgas

23 november 2020 10:10

ALMERE - Vrijwilligers van de stichting Geen Drugs-Wel Leven hebben zaterdag bij het stadhuis een informatiepakket over drugsvoorlichting in de bus gedaan, gericht aan burgemeester Franc Weerwind en onderwijswethouder Roelie Bosch. In de bijgevoegde brief werd de gemeente Almere geprezen voor haar voortvarende aanpak van de lachgasproblematiek, zoals het aan banden leggen van de verkoop en recreatief gebruik op straat. Tegelijkertijd pleit de stichting ervoor om nog meer te doen aan voorlichting.

"Wanneer je op Google zoekt op 'lachgas' en 'Almere', kom je op de eerste twee pagina's alleen al 22 aanbieders van lachgas tegen die het met alle plezier aan huis komen bezorgen. Dat baart zorgen, want dat betekent waarschijnlijk dat het thuisgebruik nog steeds behoorlijk hoog is", aldus de stichting Geen Drugs-Wel Leven. Zij pleit daarom voor eerlijke en juiste voorlichting over lachgas en drugs in het algemeen. "Niet met een verwijtend vingertje dat een jongere geen drugs zou moeten nemen, maar goede informatie over drugs, de werking op het lichaam en de hersenen, waarom het zo verslavend is, en wat de gevolgen op de langere termijn kunnen zijn."

Toekomst van jeugd

Geen Drugs-Wel Leven maakt zich zorgen over de toekomst van de jeugd. "De gevolgen van drugsgebruik op de langere termijn worden vaak onderschat", legt vrijwilligster Gerbrig Deinum uit. "Wanneer je psychosegevoelig bent kun je bijvoorbeeld jaren later een psychose krijgen. Met alle negatieve gevolgen voor jezelf en je omgeving. Van drugs als lachgas wordt vaak gezegd dat een paar keer geen kwaad kan, terwijl het meteen invloed heeft op je hersenen en je zenuwstelsel. Je hersenen heb je je hele leven nog nodig, daar wil je toch geen risico's mee nemen?"

Tegelijkertijd begrijpt de stichting dat jongeren een beetje lol willen hebben, zeker in deze moeilijke corona-tijd. "Daarom is goede voorlichting noodzakelijk, want als je weet wat er in je lichaam gebeurt, dan kun je beter onderbouwd de keuze maken of je dat ballonnetje wel of niet neemt."

De voorlichtingscampagne van Geen Drugs Wel-Leven maakt deel uit van de internationale campagne Drug Free World, opgericht vanuit Scientology International. Kern van de campagne is een volledig lespakket met boekjes en korte filmpjes over verschillende soorten drugs.

Meer informatie: www.geendrugswelleven.nl.

(Foto: aangeleverd)

Gerelateerd

HV Almere
Kringloop