Geen draagvlak voor milieuzones in Almere

11 september 2020 14:00

Door Marcel Beijer

ALMERE – Er komen in Almere voorlopig geen milieuzones. Met een milieuzone kan een gemeente in een bepaald gebied gemotoriseerd verkeer weren. Het meest voor de hand liggend is daarbij het stadscentrum.

Dat bleek tijdens de Politieke Markt toen een motie van de Partij voor de Dieren werd besproken, die oproept tot een onderzoek naar effectieve maatregelen om de luchtkwaliteit in Almere te verbeteren, waaronder de mogelijke invoering van milieuzones.

De drie partijen verwijzen daarbij onder meer naar een onderzoek van Milieudefensie en de Rijksuniversiteit Groningen waarin staat dat de luchtkwaliteit in Almere onder de maat is en dat in grote delen van de stad niet voldaan wordt aan de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook zou Almere een voorbeeld moeten nemen aan de circa twintig steden in ons land die al werken met milieuzones.

PVV

De meeste fracties in de raad stonden niet te juichen bij dit voorstel. De PVV ging daar het verst in door te stellen dat de motie niets anders is dan 'automobilistje pesten'. Het CDA voegde daar aan toe dat Almere niet te vergelijken is met de dertien steden die al milieuzones hanteren. "In Almere is veel meer groen dan vergelijkbare steden", stelde Lesley van Hilten. "Bovendien heeft zo'n maatregel een enorme impact op de vrijheid van mensen, vooral degene met een smalle beurs want die kunnen geen dure elektrische auto aanschaffen."

Wethouder Julius Lindenbergh stelde dat de luchtkwaliteit in Almere prima is. "En de ontwikkeling van elektrische auto's gaat razendsnel. We kunnen er dus vanuit gaan dat het in de toekomst steeds beter gaat."

Volgende week stemt de gemeenteraad over de motie, maar dat is voor de bühne. Het is allang duidelijk dat de motie het niet gaat halen.

Het stadscentrum als milieuzone? Voorlopig niet. (Archieffoto: Fred Rotgans)