Gedeelde 'Veiligheidsexpo' in Stadscentrum Almere

13 april 2011 05:00

STAD CENTRUM - Het college van B en W van Almere stelt de gemeenteraad voor om met een eenmalige investeringsbijdrage van 1,5 miljoen euro de vestiging van 'Veiligheidsexpo' zeker te stellen. Deze nieuwe publiekstrekker, die later een definitieve naam krijgt, kan begin 2013 de deuren openen in het Stadscentrum van Almere en verwacht jaarlijks 50.000 bezoekers. 'Veiligheidsexpo' is het resultaat van een fusie van het Nederlands Politiemuseum en het Nationaal Brandweermuseum.


'Veiligheidsexpo' is een moderne en laagdrempelige attractie, waar bezoekers geïnformeerd worden over het werk in de veiligheidszorg. 'Veiligheidsexpo' laat zien wie verantwoordelijk is voor de veiligheid en de openbare orde en hoe dat in praktijk werkt. Hierin komt duidelijk naar voren dat zelfredzaamheid van burgers en maatschappelijke organisaties steeds belangrijker is. De omvangrijke collecties van de samen te voegen musea vormen bij het overdragen van die boodschap de basis. Veiligheidsexpo' is de voorlopige 'werktitel. De definitieve naam van het centrum wordt later bepaald.
Ben Scholten, wethouder Economische Ontwikkeling, ziet veel voordelen van deze eenmalige investering van de gemeente: "Het wordt een publiekstrekker op het Schipperplein, waarmee we ook de culturele ontwikkeling van Almere stimuleren. Bovendien is het een economische impuls voor het Stadscentrum en brengt het ook meer levendigheid bij de haven naast het Architectuurcentrum Casa Casla. Dat is trouwens ook een leuke plek om een brandweer- of politieboot aan te meren."
Medewerkers van 'Veiligheidsexpo' geven de bezoekers informatie over de tentoonstelling, de veiligheidsthema`s en over opleidings- en carrièremogelijkheden in de veiligheidszorg. In het auditorium zullen regelmatig lezingen, filmvoorstellingen en seminars worden georganiseerd. Een bezoek aan 'Veiligheidsexpo' is niet alleen interessant, maar vooral ook plezierig voor jong en oud. In de tentoonstelling zijn tal van moderne technieken verwerkt en wordt het aanraken van voorwerpen 'sterk aanbevolen'.