Gebouw ExtraVert aan Baltimoreplein wordt getransformeerd tot cultuurhuis

10 september 2020 12:40

BUITEN CENTRUM – Het gebouw ExtraVert aan het Baltimoreplein in Almere Buiten wordt getransformeerd tot het cultuurhuis van Almere Buiten.

Het Baltimoreplein is een van de belangrijkste uitdagingen voor de stedelijke vernieuwingsopgave van Centrum Almere Buiten. Alle delen van dit plein worden fors aangepakt. Het hotel is in aanbouw, de parkeerplaats voor de Action wordt op termijn ontwikkeld, de openbare ruimte inclusief de busbaan worden vernieuwd, er komt een bijzonder speel-kunstwerk nabij het hotel en de onderdoorgang en uitstraling van het station worden aangepakt.

ExtraVert

Wat overblijft is het gebouw ExtraVert dat grotendeels eigendom is van de gemeente. Het gebouw ligt strategisch aan het treinstation in het centrum van Buiten. Het gebouw is ooit bij de ontwikkeling al bedoeld als cultuurhuis, maar dit initiatief is destijds, mede als gevolg van de financiële crisis, slechts ten dele van de grond gekomen met onder andere huisvesting van de bibliotheek, een dansschool en het Erfgoedhuis.

Het Buitenhuis

In de afgelopen maanden is de leegstaande horecaruimte van café Baltimore ingericht als Het Buitenhuis, waar diverse culturele activiteiten worden georganiseerd. Steeds meer Buitenaren weten dit inmiddels te vinden in aanloop naar een mogelijke ontwikkeling van het cultuurhuis.29Het college van burgemeester en wethouders wil nu de leegstaande horecaruimten aankopen, waardoor flexibele zaal- en atelierruimten met ondersteunende horecamogelijkheden kunnen worden gecreëerd. "Door deze aankoop krijgt het cultuurhuis letterlijk voet aan de grond aan het Baltimoreplein en ontstaat een grote plint met aantrekkelijke uitstraling naar het Baltimoreplein", aldus het college.

Het Buitenhuis in de leegstaande horecaruimte aan het Baltimoreplein. (Foto: Almere DEZE WEEK)