G-team FC Almere moet noodgedwongen stoppen

27 maart 2018 10:00

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
SPORTPARK DE MARKEN – Het G-team van FC Almere wordt aan het eind van het voetbalseizoen opgeheven. Dit team bestaat uit 7 jongens en 1 meisje met een verstandelijke of lichamelijke beperking. “Het complete G-team staat dan op straat”, aldus Lia van Dijk, coördinator van het team.


De voorzitter gaf, volgens Van Dijk, een aantal weken geleden aan dat hij het G-team wilde opheffen. “Er zou geen draagvlak zijn”, aldus Van Dijk. “Maar er is wel degelijk draagvlak! We zijn met onze acht leden een compleet team. En we hebben afgelopen maandag net een nieuwe aanmelding binnen gekregen. De voorzitter zou met de leden om tafel gaan om hen een ander aanbod te doen, maar dat is niet gebeurd. De jongens weten nog van niks. Ze raken in paniek als ze dit horen. Eén van onze teamleden is zwaar autistisch. Toen hij bij ons in het team kwam, sprak hij niet en liep hij alleen maar rondjes. Nu voelt hij zich prettig bij ons en heeft hij hele verhalen. Als het team uiteen valt, is zijn vertrouwen weg en moet hij weer bij nul beginnen.”
Overstappen naar een G-team van een andere club is, volgens Van Dijk, geen optie. “Er was vorig jaar een conflict binnen het team waardoor een aantal teamleden zijn opgestapt naar een andere club. Toen bleven er nog maar een paar spelers over. Het team is inmiddels weer compleet. De jongens willen niet overstappen naar die club, want het botert niet met de oude teamleden.”

Levenswerk

Het voelt voor Van Dijk of het levenswerk van haar en haar man, de trainer van het team, eraan gaat. “Dit is onze passie. We hebben zelf een kind met een beperking. Het plezier dat deze jongens en meisjes hebben tijdens het spelen, dát is waar we het voor doen. Ik heb al een boze mail gestuurd naar het hoofd voetbalzaken en de voorzitter van de club. En ik heb contact gehad met het KNVB, maar die kunnen niks voor ons betekenen.”
Te weinig spelers

Het afgelopen jaar waren er, volgens voorzitter Edo Westerbeek, te weinig spelers in het G-team om competitie te kunnen spelen. “We hebben het dit jaar aangekeken”, aldus Westerbeek. “Er is geprobeerd om nieuwe mensen bij het team te krijgen, maar er is er tot nu toe maar één bijgekomen. Het team heeft nu acht spelers, maar je hebt zeker twee of drie reservespelers nodig om een team samen te kunnen stellen dat ook competitie kan spelen. We willen ze niet nog een jaar aan het lijntje houden.”
Westerbeek snapt dat de leider van het team het niet eens is met de beslissing. “Ze wil haar jongens niet kwijt. Dat snap ik. Het is niet leuk, maar die jongens willen ook voetballen. Dat kunnen we ze niet bieden bij FC Almere. Maar het gaat ons erom dat die jongens kunnen voetballen, niet om krampachtig het team vast te houden.”

Gerelateerd

X