Fotograaf Friedländer exposeert zijn 14 mooiste Cruijff-foto’s

12 november 2018 12:55

Door Petra Onderwater
ALMERE – De inmiddels gepensioneerde persfotograaf Bob Friedländer heeft heel wat foto’s van Johan Cruijff in zijn archief. Zijn 14 mooiste foto’s exposeert hij vanaf zondag 18 november in Café op 2 aan het Stadhuisplein.


De 76-jarige Almeerder stopte twee jaar geleden als fotograaf, om na ruim 50 jaar te gaan genieten van zijn welverdiende pensioen. “Ik mis het werk en alle contacten wel, maar het was mooi geweest”, vertelt hij. Toch leek het hem leuk om nog één keer een expositie te houden, met zijn foto’s van Johan Cruijff. “Tijdens het digitaliseren van mijn archief kwam ik die foto’s allemaal weer tegen. Ajax en de KNVB hadden laten weten daar veel interesse in te hebben, dus ik ben ze gaan uitzoeken. Toen ontstond het idee om een deel ervan te exposeren.”

Persoonlijkheid

Friedländer heeft Cruijff meegemaakt vanaf het prille begin, toen hij net doorbrak als voetballer, tot aan zijn afscheid. “Het was echt een persoonlijkheid, maar hij was altijd vriendelijk en heel bescheiden”, vertelt de Almeerder, die dan ook behoorlijk aangeslagen was toen Cruijff in maart 2016 overleed. “Honderden foto’s heb ik in al die jaren van hem gemaakt en het viel niet mee om daar een selectie uit te maken voor deze expositie. Omdat zijn rugnummer 14 was, heb ik er 14 uitgekozen, waaronder bijvoorbeeld een foto die ik maakte tijdens Cruijff's eerste training, toen hij nog echt een jonkie was. Verder onder andere een foto van Cruijff met de Europa Cup en een foto van het welkom dat hem in 1981 wachtte toen hij terugkeerde bij Ajax na zijn tijd bij Feyenoord." De foto's zijn afgedrukt op speciaal papier door Marcel Verkaik van Masa Print en ingelijst door Willy Bleuel van Bleu Bird.
De expositie wordt zondag 18 november om 14.00 uur feestelijk geopend in Café op 2. Friedländer kijkt er naar uit. “Mijn zoon komt hiervoor speciaal over uit Singapore. Samen met eigenaar Patrick Mezas van Café op 2 zal hij de expositie openen door een voetbal het publiek in te schoppen. Wie de bal vangt, mag hem houden.” Na de opening is de expositie nog tot 31 december te bewonderen.

X