'Fonteinkruid van belang voor ecologie en waterkwaliteit'

24 juli 2018 11:00

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
HAVEN – Watersporters maken zich grote zorgen over de groei van fonteinkruid in de Almeerse wateren en randmeren, zo was vorige week te lezen op de voorpagina van deze krant. De gemeente laat weten dat nooit al het fonteinkruid kan worden verwijderd. ‘Vanwege het belang voor ecologie en waterkwaliteit’.


Zeilbooteigenaar Jan van Klooster vertelde aan deze krant dat de watersporters bijna niet meer kunnen varen omdat het fonteinkruid blijft hangen in de vleugelkiel of schoefas van de boot. Het maaien van het fonteinkruid is, volgens Van Klooster, slechts symptoombestrijding en moet het fonteinkruid ‘met wortel en tak worden uitgeroeid’.
Woordvoerder Nicole Klockenbrink laat namens de gemeente weten dat maaien de enige oplossing is. “Overlast van fonteinkruid voor recreatie kan worden verminderd door het water zo ver te verdiepen dat er geen licht op de bodem komt, dit kan op delen van het water buiten de dijk”, aldus Klockenbrink. “Binnendijks kan verdiepen niet vanwege beperkte ruimte en kans op instabiliteit van de watergangen. Dan is maaien de enige oplossing en dit zal jaarlijks worden uitgevoerd. Vanwege het belang voor ecologie en waterkwaliteit kan nooit al het fonteinkruid worden verwijderd.”
Het fonteinkruid is, aldus Klockenbrink, niet door de gemeente geplant. “Dit is gewoon een plant die in de natuur groeit en dus ook bij ons. De gemeente is verantwoordelijk voor de wateren binnen de gemeentelijke grenzen van Almere en buiten de gemeentelijke grenzen is dat Rijkswaterstaat.”
De PVV heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders.

Gerelateerd

Rijbewijs in een dag
HV Almere
X