Floriadedebat donderdagavond in stadhuis

22 januari 2020 19:44

PVV wil duidelijkheid over regie Floriade

Door Robert Mienstra

 

ALMERE – Op verzoek van de PVV wordt op de Politieke Markt van donderdagavond 23 januari een debat gehouden over de voortgang van de Floriade. Aanleiding voor het debat is de botsing tussen de Floriade BV en projectontwikkelaar Amvest waardoor de bouw van een aantal paviljoens en showcasegebouwen niet door kan gaan. De Floriade BV. keurde de ontwerpen van Amvest af. Bovendien wil de PVV weten wie nu uiteindelijk de regie over de Floriade heeft.

 

 

Fractievoorzitter Toon van Dijk van de PVV wilde weten hoe die beslissingen van de Floriade BV. om de paviljoens af te keuren tot stand zijn gekomen. “Ik heb inzicht gevraagd in de gespreksverslagen van De Floriade BV. en Amvest om te onderzoeken wat daar mis is gegaan. Ik heb daar maar mondjesmaat inzicht in gekregen. Ik heb vervolgens nadere informatie gevraagd, maar daar werd afwijzend op gereageerd. Ik zou juist volledig geïnformeerd moeten worden om mijn taak als democratisch gekozen raadslid goed uit te voeren”, zegt Van Dijk verbolgen. 

Van Dijk heeft zich verder gestoord aan “het met modder gooien wat Peter Verdaasdonk (directeur Floriade BV. – red.) onlangs in het Parool deed naar Amvest”. Verdaasdonk stelde dat Amvest kwam met blokkendozen van ordinair beton en dat als de paviljoens een slechte indruk zouden maken dat de gemeente, de bouwers en de Floriade B. een modderfiguur zouden slaan. “Ik heb het sterke vermoeden dat er geen goede sfeer is tussen Amvest en de Floriade BV.”, concludeert Van Dijk, “er lijkt een enorme frustratie te bestaan bij Amvest/Dura Vermeer.”
Volgens Van Dijk zijn de ontwerpen van de  projectontwikkelaar op oneigenlijke gronden verworpen door de Floriade BV. “Er zijn zelfs helemaal geen ontwerpeisen meegegeven aan Amvest.”

 

Afscheid
De fractievoorzitter van de PVV sluit niet uit dat er afscheid genomen moet worden van het Floriade-evenement. “We lijden een miljoenenverlies als stad. Laten we nu de pijn pakken door te stoppen en er dan maar een succesvolle wijk neerzetten. Daarbij denk ik dat de beheerskosten van het Arboretum niet te overzien zullen zijn. Weer extra kosten.”
Van Dijk heeft geen goed woord over voor het college van Burgemeester en Wethouders. “Dat zit er bij en kijkt er naar. De gemeente heeft zichzelf op afstand gezet door de Floriade BV. op te richten en zelf de enige aandeelhouder te zijn van die BV. Dat heeft er toe geleid dat niemand meer enige regie voert over dit evenement. De gemeente is daar sowieso totaal ongeschikt voor, ondanks dat er meer ambtenaren bij de gemeente voor de Floriade werken dan bij de BV. Met alle kosten van dien.”

 

Gratis
Uit gemeentelijke stukken blijkt dat de Nederlandse tuinbouwraad een aantal voorwaarden aan de organisatie van het evenement heeft gesteld. Eén daarvan is dat als bijvoorbeeld een lid van de Nederlandse Tuinbouwraad, een tomatenkweker, wil deelnemen aan het evenement, maar geen paviljoen wil/kan bouwen, hij kosteloos een plekje kan krijgen voor zijn expositie in de binnententoonstellingsruimte. Van Dijk vindt dit onbegrijpelijk: “ze mogen daar gewoon gratis staan.”

Wonen op Floriade
Verder blijk dat wanneer het hotel/logie-concept voor de Floriade niet gerealiseerd kan worden het mogelijk is om appartementen op het terrein te verhuren aan buitenlandse medewerkers vanuit de deelnemende landen zodat deze mensen niet op bungalowparken zijn aangewezen. Dit wordt dan op het Floriade-terrein in een deel van het vastgoed gefaciliteerd. ‘Op die manier worden er voor Weerwater CV wel inkomsten gegenereerd met het vastgoed tijdens de Floriade’, melden de stukken.
“Ik kan me niet voorstellen dat het de bedoeling is dat er op het evenement gewoond gaat worden”, stelt Van Dijk. “Vragen en twijfels te over. Ik weet dat de gemeenteraad hopeloos verdeeld is over de Floriade. Ik ben heel benieuwd hoe de partijen er nu donderdagavond in staan. Het valt haast niet meer te ontkennen dat we voor een hopeloze taak staan.”

Geïnteresseerden zijn welkom bij het debat dat in de raadszaal naar alle waarschijnlijkheid om 21.30 uur gehouden wordt.