Filmmaker: 'Overview-effect vanuit ruimte leidt tot meer betrokkenheid tussen mens en aarde'

24 september 2020 09:40

ALMERE – Filmmaker Dylan Werkman, geboren en getogen in Almere, wil met zijn films graag een steentje bijdragen aan de maatschappij. Op dit moment studeert hij af aan de Nederlandse Filmacademie met zijn film 'A View from Above'. De film volgt de intieme reis van een astronaut naar boven en probeert meer bewustzijn te creëren over de kwetsbaarheid van onze planeet.

De film is gemaakt in samenwerking met de NTR en wordt eind oktober op televisie uitgezonden. De première is in het Eye Filmmuseum in Amsterdam. "Het afgelopen jaar heb ik, samen met een talentvolle crew, keihard gewerkt om deze film te realiseren en ik ben er ontzettend trots op", zegt Werkman. De film is voor een groot deel in Almere opgenomen en mede-gefinancierd door de Floriade en Cultuurfonds Almere.

Collectief bewustzijn

'A View From Above' beschrijft de belevenis van het zogenoemde overview-effect. "Dat is het levensveranderende moment dat een astronaut ondergaat wanneer hij de aarde voor het eerst vanuit de ruimte ziet. Hij ziet de schoonheid en kwetsbaarheid van de aarde, gevolgd door het plotselinge besef van wat hij eigenlijk heeft achterlaten", vertelt de filmmaker.

De film volgt de tocht van een astronaut op weg naar boven, begeleid door metaforen van het leven beneden. Documentaire-scènes worden daarbij afgewisseld met NASA archiefmateriaal. "Ik probeer de emotionele complexiteit te laten zien van de reis van de astronaut en daarnaast vragen op te roepen voor een breder collectief bewustzijn over de plek waar wij allemaal leven", aldus Werkman. "Wij weten bijvoorbeeld dat klimaatverandering een fenomeen is, maar wij voelen ons er niet verantwoordelijk genoeg voor. De plotselinge verbondenheid die de astronaut voelt na het zien van de aarde, blijkt te zorgen voor meer betrokkenheid tussen mens en aarde."

Debuut-competitie

Het is niet de eerste film die de Almeerder heeft gemaakt. Zo is hij ook genomineerd voor de Nederlands Filmfestival debuut-competitie met zijn korte film 'De man en de vis'. Een film die hij met een kleine crew tijdens de hoogtijdagen van het coronavirus heeft gemaakt. Verder is zijn documentaire 'Zeven dagen alleen' door 2Doc uitgeroepen tot een van de twintig best bekeken documentaires van 2020. "Ik wilde onderzoeken of stadsmensen ver weg van de drukte nog wel alleen kunnen zijn met hun eigen gedachtes", vertelt Werkman. Hij plaatste hiervoor een stadsjongen in een hutje op de Veluwse hei en liet hem daar moederziel alleen zijn gedachten met een microfoon opnemen. Deze film is uitgezonden door de NPO.

Bekijk hier de trailer van A Vier From Above.

De film volgt de tocht van een astronaut op weg naar boven, begeleid door metaforen van het leven beneden. (Videostill)