Extreem lange wachttijd ophalen rijbewijs kon ineens korter

29 juli 2020 13:20

Door Robert Mienstra

ALMERE – Jessica Lenting kon er met haar verstand niet bij. Haar 18-jarige dochter Michelle is 23 juli geslaagd voor haar rijexamen en moest 7,5 weken wachten voordat ze haar rijbewijs kon ophalen. Michelle kon pas in september bij de gemeente terecht, maar nu blijkt ze toch al eerder terecht te kunnen.

De gemeente meldde aan Lenting dat de lange wachttijden worden veroorzaakt door de coronacrisis. "Maar ik heb bij andere gemeenten gekeken", zegt Lenting en daar is de wachttijd om een afspraak te maken gewoon een week. Dit zag ik bij Hilversum, Utrecht, Arnhem, Tilburg en Rotterdam." Lenting diende een klacht in bij de gemeente Almere, "maar dat gaat natuurlijk ook weer weken duren voordat ik daar antwoord op krijg."

De gemeente liet vorige week desgevraagd aan deze krant weten dat er inderdaad vanwege coronamaatregelen veel minder afspraken gedaan konden worden op een dag. "Daarbij hebben we vanwege corona ook nog een achterstand in te halen. Dat is niet alleen in Almere, maar een landelijk beeld."

Raadslid

Raadslid Ruud de Jonge (PvdA) liep tegen hetzelfde probleem aan. "Zeg, @almere, ik probeer een afspraak te plannen voor een rijbewijsverlenging en dat kan pas in September (op de 6e). Is een wachttijd van 6+ weken normaal?", twitterde De Jonge naar de gemeente. Deze antwoordde: "Als dit niet voor jou geldt, dan kun je contact met ons opnemen via 14036 , dan kijken we of er een eerdere afspraakmogelijkheid is. Hierbij moet ik wel zeggen dat er op dit moment een storing is in ons afsprakensysteem." De Jonge toonde zicht verbaasd over dit antwoord: "Ik heb op zich geen haast maar was wel verbaasd over de zes weken wachttijd. Ik kan mij voorstellen dat niet iedereen daar rekening mee heeft gehouden."

Gelukt

Inmiddels is het Michelle gelukt de aanvraag op 3 augustus te doen. "Heel vaak hebben we gekeken of er een plekje vrij kwam,af en toe was er een plekje vrij maar dat was dan ook zo weer weg", zegt moeder Jessica. "Maandag keken we weer en tot onze verbazing was ineens heel de week van 3 augustus erbij gezet en nog een week met een paar dagen. Nu we aan de bel hebben gegtrokken kan het blijkbaar ineens wel."

Michelle kan toch snel haar rijbewijs ophalen. (Foto: aangeleverd)