Expats voelen zich thuis in Almere

03 april 2018 09:39

Door Robert Mienstra
ALMERE – In Almere wonen maar liefst 4.000 expats. “Binnen onze vereniging noemen we ze internationals”, zegt Michel Daenen, voorzitter van de vereniging International Almere. "Expats wonen tijdelijk in Nederland, omdat ze uitgezonden zijn door internationale bedrijven in het buitenland om hier te werken. Die groep woont bijvoorbeeld vooral in Amsterdam-Zuid en rond de grachtengordel. Maar er zijn ook veel internationals die om andere redenen naar Nederland komen."


Vaak zijn het hoogopgeleide kenniswerkers die met hun partner of hele gezin naar Nederland komen om hier te werken en te wonen. Die groep zie je groeien in Amsterdam, maar ook in Almere. “De facebookgroep van International Almere telt al ruim 1.200 actieve leden en blijft groeien”, vertelt Daenen. Almere is voor deze groep aantrekkelijk. "Belangrijke redenen daarvoor zijn het groene karakter van de stad, de ligging dichtbij Amsterdam, het geweldige openbaar vervoer van Almere, de ruimte, de betaalbare huisvesting en zeker ook het centrum van de stad. Dat laatste noemen veel internationals iets heel bijzonders."

Praktische vragen


Leven als international in Almere is niet zomaar iets. ”Een international die zich in Almere vestigt, staat meteen voor de vraag ‘hoe bouw ik hier een leven op?’ Allerlei praktische vragen komen op zijn pad. Waar vind ik alle informatie? Hoe zit het met de huisarts en de tandarts? Hoe vind ik vrienden? Hoe leer ik de taal?”, zegt Daenen. "En heel belangrijk, hoe zit het met het onderwijs in Almere?"

International School


Vooral voor expats is de aanwezigheid van een internationale school, zoals de International School in Almere Poort, van groot belang, daarvan is Daenen overtuigd. “Zo’n school is een zeer belangrijk argument voor buitenlandse bedrijven om zich in Almere te vestigen. Expats die tijdelijk blijven willen dat hun kinderen naar een school gaan waar Engels wordt gesproken.”

Activiteiten


De vereniging International Almere helpt haar doelgroep in Almere op weg met tal van activiteiten. “We hebben het Dutch language café. Daar oefenen we Nederlands te spreken. Nederlanders zijn snel geneigd buitenlanders in het Engels te woord te staan. Dat schiet niet op als je de taal wilt leren. Bij het café wordt alleen Nederlands gesproken. Dan leer je de taal het snelst”, legt Daenen uit. “Verder hebben we First Friday Night Drinks in Café op 2. Daar ontmoeten internationals elkaar en leggen ze vriendschappen aan. En ook daar leren ze de taal. Dan is er nog de Quiz Night, zeg maar een pubquiz over tal van onderwerpen, met als voertaal Engels.”

Almere DEZE WEEK in Engels


De vereniging legt zich inmiddels meer en meer toe op ondersteuning van de leden. “Er komt bijvoorbeeld een brief van de gemeente binnen en je kunt nog niet zo goed Nederlands lezen. Dan ondersteunen we”, zegt Daenen.
Nieuw is ook dat artikelen van Almere DEZE WEEK door het Almeerse vertaalbureau Courtesie in het Engels worden vertaald en op de website www.internationalalmere.com worden gepubliceerd. “Internationals willen heel graag weten wat er speelt in Almere. Via deze service brengen we ze op de hoogte van het nieuws en van allerlei activiteiten in de stad. Internationals voelen zich er meer thuis door in Almere.”

Tevreden


De internationals zijn bijzonder tevreden over Almere. “Zoals gezegd waarderen ze de natuur, het stadscentrum en de ligging dicht bij Amsterdam. En, ze voelen zich echt veilig hier in de stad. Dat laatste wordt veel genoemd in het tevredenheidsonderzoek dat we gedaan hebben.”
De internationals roemen Almere als gezinsstad. “Er zijn hier veel activiteiten voor hen, zeker ook voor de kinderen. Ik hoor ze vaak zeggen ‘wat een comfort is er in Almere en wat een rust.’ En ja, die ligging dicht bij Amsterdam. Voor veel internationals is dat een afstand van niets. Ga maar eens van oost naar west-Londen. Zij zijn veel grotere afstanden gewend.”
Meer informatie: www.internationalalmere.com en info@internationalalmere.com. Op deze site zijn ook artikelen van Almere DEZE WEEK in het Engels te lezen.

Gerelateerd

X