Ex-coronapatiënt: 'alsof mijn longen in brand stonden'

31 maart 2020 09:32

Door Marcel Beijer

TUSSEN DE VAARTEN – Vorige week dinsdag werd hij ontslagen uit het Flevoziekenhuis, maar tijdens het interview hapt Han (48) uit Tussen de Vaarten regelmatig naar adem. "Mijn lichaam is compleet uitgeput door het coronavirus. Ik kan nog niet zo lang praten en moet langzaamaan herstellen. "

 

Han (die liever niet met zijn achternaam in de krant wil) liep het virus zomaar op. "Ik ben niet in een risicogebied geweest of zo. Ik werk als zzp'er bij een bedrijf in Amsterdam en daar werden twee collega's begin maart ineens ziek. Later bleek één van hen positief te zijn, de ander niet. Misschien heb ik het daar opgelopen. Ik had ineens koorts, keelpijn en moest hoesten. Ook het ademen ging zwaar. Het werd steeds erger. Uiteindelijk heb ik de huisarts gebeld en die vermoedde een griepje dat ik gewoon moest uitzieken. Daar ben ik achteraf heel boos over, want ik kreeg enorme pijn. Toen ik voor de derde keer belde zag het gezondheidscentrum nog geen reden om alarm te slaan.. 'Je kan nog een zin in één keer uitspreken, dus niks aan de hand', werd gezegd. Maar ik verging ondertussen van de pijn. Het leek alsof mijn longen in brand stonden. Uiteindelijk ben ik zelf zo brutaal geweest om 112 te bellen. Die kwamen direct, met van die beschermende pakken en zo. Ze sloegen direct alarm: ik moest onmiddellijk naar het ziekenhuis en werd in quarantaine geplaatst."
Han begrijpt de houding van zijn huisarts niet. "We waren een week verder toen ik voor de derde keer belde. Hoe kan je nu over de telefoon vaststellen dat er niets aan de hand is? Je begrijpt dat ik op zoek ga naar een andere huisarts. Ik vertrouw hem niet meer."


Besmet

Han, nog onwetend dat hij besmet was met het coronavirus, ging in die week de straat op. "Ik ben alleenstaand en moet boodschappen doen. Ik kwam gewoon in de supermarkt. Ik heb misschien ook anderen besmet. Nee, daar ben ik niet schuldig over. Ik wist het niet. "
Na een nacht in het Flevoziekenhuis kwam de diagnose. "Ik testte positief op corona. En ondanks alle goede zorgen werd ik alsmaar zieker. Ademen deed zeer, ik was niet altijd bij mijn positieven, had concentratieverlies. Ik was brak en kapot, ziek en uitgeput. Pas na drie dagen kwam er een omslagpunt, dankzij antibiotica en het toedienen van zuurstof. Ik kreeg ook chloroquine als alternatief medicijn. Echt, die mensen in het Flevoziekenhuis zijn kanjers. Ik heb daar groot respect voor. Wat heeft dat zorgpersoneel voor mij gewerkt. En ook voor anderen, want op de intensive care kwamen steeds meer ­patiënten. Op het laatst zelfs coronapatiënten die waren overgebracht uit Brabant."

 

Ontslagen
Vorige week dinsdag mocht Han naar huis, maar het virus heeft zijn lichaam dermate aangetast dat hij nog steeds zwak is. Het praten gaat moeilijk en nog steeds heeft hij last van concentratieverlies. "Ik ben vandaag (donderdag, MB) voor het eerst weer een beetje gaan werken vanuit huis. Als zzp'er moet je wel, anders heb je geen inkomen. Ondertussen moet ik herstellen en ook weer in conditie komen, want daar is niks van over."

 

Waarschuwing
De laatste dagen in het Flevoziekenhuis kon Han via zijn mobiele telefoon het nieuws volgen. "En dan lees je over die mensen die niet luisteren naar de regels van het kabinet. Echt, het is enorm belangrijk om de besmetting in te dammen. Blijf binnen en hou minimaal anderhalve meter afstand als je naar buiten gaat. Ik heb zo'n verschrikkelijke pijn gehad. Dat gun je echt niemand."

X