Evenementenbureau voelt zich gepiepeld door gedoe rond Koningsdagfeest

09 juni 2020 09:00

ALMERE - ' Als evenementenbureau OCE een rechtszaak bij de Raad van State wint, moet de gemeente Almere wel met ons gaan praten over een schadevergoeding na het afspringen van de organisatie van Koningsdag in 2019.'

Dat zei de raadsman van OCE maandag na afloop van een rechtszaak in Den Haag. OCE werd in 2019 overvallen door de beslissing van het aan de gemeente gelieerde Almere City Marketing (ACM) om de organisatie van Koningsdag voortaan aan de Almeerse ondernemingsvereniging (OVSA) uit te besteden. Volgens Michael Murphy van OCE nam hij in 2013 een groot risico door de organisatie van Koningsdag van de gemeente over te nemen,'niemand wilde daar toen zijn vingers aan branden, ook de OVSA niet.' Na die eerste jaren van aanloopverliezen begon het volgens Murphy in 2018 eindelijk een beetje te draaien. "Blijkbaar zag de ondernemingsvereniging dat ook en via vriendjespolitiek mochten zij opeens in 2019 Koningsdag organiseren. Dat is niet eerlijk omdat wij sinds 2013 heel veel tijd, geld en energie in de organisatie hebben gestoken. En toen het begon te lopen stapte de OVSA in een lekker gespreid bedje," aldus OCE-man Murphy tijdens de rechtszaak in Den Haag, die de gehele gang van zaken buitengewoon troebel vindt en de onderste steen boven wil krijgen.

Evenementen

OCE vroeg maandag aan de Raad van State om het gemeentebestuur van Almere te dwingen met een duidelijk verhaal te komen waarom OCE vanaf 2019 niet langer Koningsdag mag organiseren. Formeel zou dat komen omdat OCE niet op de Almeerse evenementenkalender van 2019 zou zijn aangemeld. Rechter en staatsraad Gerrit Hoogvliet zei tijdens de zitting het onduidelijk te vinden hoe de gemeente de Almeerse evenementenkalender bij het verdelen van vergunningen en organisatieopdrachten gebruikt. Hij vroeg om die reden aan de gemeentewoordvoerder van Almere om binnen een paar weken nadere uitleg te geven over de rol van de evenementenkalender bij het uitsluiten van evenementenbureau OCE. Mocht daaruit blijken dat ACM in 2019 zonder goede redenen OCE op een zijspoor heeft gezet, dan heeft de gemeente nog het een en ander uit te leggen. In dat geval lijkt een schadeprocedure via de bestuursrechter onvermijdelijk. Michael Murphy zei verder dat de afloop van deze rechtszaak heel belangrijk is voor andere organisatoren van evenementen in Almere, "want als dit zomaar kan en mag, dan kan ACM, of de gemeente allerlei lucratieve evenementen bij de huidige organisatoren weghalen en aan de OVSA gunnen."
Ook kan de uitspraak gevolgen hebben voor de Koningsdag van 2021. Dit jaar gingen de evenementen niet door vanwege de coronacrisis. Uitspraak volgt over enkele weken nadat de gemeente nadere informatie heeft aangeleverd.

De organisatie van Koningsdag 2019 leidt tot een rechtszaak. (Archieffoto: Fred Rotgans)