Eerste bewoonbare WikiHouse opgeleverd

26 februari 2018 11:42

HOMERUSKWARTIER – Het eerste bewoonbare WikiHouse in Nederland is vrijdag 23 februari opgeleverd. Dit Tiny House is te vinden in de BouwEXPO Tiny Housing aan de Najadenstraat in Almere Poort.


In 2017 zijn de dertien deelnemers aan de BouwEXPO gestart met de ontwikkeling van hun huisje in Almere Poort. Zeven deelnemers hebben hun huis (goeddeels) af. De andere zes bevinden zich in het vergunnnings- en ontwikkeltraject.
WikiHouse is daar één van. Het is een innovatief open source bouwpakket dat voor iedereen op het web toegankelijk is. Het biedt de consument de mogelijkheid een nieuw ontwerp te maken of een bestaand ontwerp te verbeteren om het vervolgens te delen zodat het voor iedereen beschikbaar is, over de hele wereld. Daarna is het een kwestie van downloaden, uitfrezen en in elkaar zetten.

Zelfbouwers krijgen de ruimte


Wethouder Tjeerd Herrema, Arjan Deutekom, directeur-bestuurder Woningstichting GoedeStede en Antje de Groot, directeur Trebbe, hebben gezamenlijk een houten sleutel in elkaar gezet, volgens de principes van het WikiHouse. Wethouder Herrema: “We hebben de zelfbouwer veel ruimte gegeven in Almere en geven dat met dit experiment een extra impuls; ook nu de woningmarkt weer aantrekt.”
Arjan Deutekom: “We kijken terug op een leerzame periode. Naar mijn mening is het WikiHouse een mooie toevoeging aan het palet van mogelijkheden voor zelfbouw. Wij verwachten dat er zeker een markt is voor dit soort woningen, maar dat het minder geschikt is voor de opgave van de woningcorporatie.”
De bouw van de WikiHouse Pionierswoning werd mogelijk gemaakt door Woningstichting Goedestede, Trebbe, WikiHouseNL en Almere2.0.