Eerste artists in residence aan de slag in Atelier StrandLAB

18 juni 2020 12:45

Door Petra Onderwater

ALMERE – Het atelier van StrandLAB Almere, het culturele buitenlaboratorium op het Almeerderstrand, is in gebruik. Het markante rode gebouwtje doet dienst als werkplek voor artists in residence. "Kunstenaars en creatieve onderzoekers kunnen zich hier laten inspireren door de prachtige omgeving en de elementen", vertelt Meta van Drunen, directeur van de stichting StrandLAB Almere.

StrandLAB is onderdeel van het programma Almere 2.0, waarmee de gemeente Almere samen met de provincie Flevoland en het Rijk investeren in de kwaliteiten van de stad. Zij willen het Almeerderstrand daarbij als cultureel en recreatiegebied op de kaart zetten. StrandLAB Almere werkt de komende jaren aan het waarmaken van die ambitie. "Sinds 2017 organiseren wij tal van buitenactiviteiten waarbij experimenteren, testen en uitproberen op het publiek centraal staan. En nu hebben we dan ook een eigen fysieke werkplek", aldus Van Drunen. Zij is er zelf voor het eerst aan het werk als zij Almere DEZE WEEK ontvangt en kijkt genieten om zich heen. "Het is een inspirerende werkplek midden op het strand, met weids uitzicht over het zand en het water."

Zelfvoorzienend

Het atelier is mede tot stand gekomen met een bijdrage van het BPD cultuurfonds en door bureau SLA ontworpen als testcase voor de circulaire economie in de toekomst. Het pandje is gebouwd van hout, staal en glas. De verschillende modules zijn eenvoudig te verplaatsen, te hergebruiken en te recyclen. Het atelier is bovendien zoveel mogelijk zelfvoorzienend met een biotoilet, zonnepanelen en opvang van afvalwater.

2turvenhoog

Het 2turvenhoog festival mocht aftrappen met de eerste artists in residence. Sjoukje Gootjes en Francy van den Heuvel werkten afgelopen weekend aan een spannende belevingsinstallatie voor kinderen, gemaakt van sloophout en andere materialen uit de omgeving. Als de coronamaatregelen het toestaan komt er in augustus een presentatie voor publiek. De werken zijn straks ook te zien op de vernieuwde Esplanade tijdens het 2turvenhoog festival dat dit najaar in KAF wordt gehouden.

FlevoLab

Het 2turvenhoog festival en StrandLAB zijn partners in FlevoLAB, het nieuwe verbond van vijf Flevolandse culturele instellingen. Ook de Almeerse theatergezelschappen BonteHond, Suburbia en Vis à Vis maken daar deel van uit. "Het werken op het strand is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen deze instellingen", aldus Van Drunen. "FlevoLAB bundelt krachten, deelt kennis en ervaring en betrekt haar partners actief bij onderzoek, ontwikkeling en experiment. We willen uitgroeien tot dé landelijke plek waar nieuwe makers heen willen om te experimenteren en te creëren met en vóór het publiek."

CitySenses

Ook CitySenses werkt deze zomer vanuit het Atelier StrandLAB. Vanaf deze week gaan ze er op maandag, dinsdag en woensdag aan de slag. "Na het project Labyrinth of the Senses [LotS], dat ze vorig jaar met bezoekers op het Almeerderstrand hebben getest, verkennen ze nu hoe we ons als mens tot de elementen aarde, water, vuur en lucht, én circulair verhouden", aldus Van Drunen. Het tweede weekend van juli is er een onderzoeksmoment met wandeling en een film. In de zomervakantie volgt een reeks met zintuigelijke experimenten voor volwassenen. Al het onderzoek resulteert eind van de zomer in een preview van [CirKL].

Meer informatie: www.strandlab-almere.nl.

(Foto: Almere DEZE WEEK)