Een wegwerpluier blijft 450 jaar bestaan

30 november 2018 10:31

Door Marcel Beijer
STAD CENTRUM – Het duurt maar liefst 450 jaar voordat een wegwerpluier is afgebroken. En een bananenschil? Hmm, toch ook nog ruim een jaar. En plastic? Tja, dat blijft eeuwen in het systeem.


Naar aanleiding van de spraakmakende VPRO Tegenlicht-documentaire over The Ocean Cleanup van Boyan Slat organiseerde de bibliotheek, samen met de Stadmakerij, een meet-up over de aanpak van ‘plastic soep’ in Almere. Ongeveer veertig bezoekers lieten zich informeren over de situatie van Almere, onder meer door Johan Splinter, beleidsmedewerker van de gemeentereiniging. Die vertelde dat het gescheiden ophaalsysteem in de stad succesvol is. Waar Almeerders een paar jaar terug nog ruim 500 kilo restafval per jaar produceerden, is dat nu teruggebracht tot 160 kilo. Het streven is dat er in 2022, als de Floriade begint, nog maar 50 kilo restafval per persoon is. Vooral de gescheiden inzameling van plastic leverde daar een forse bijdrage aan. Toch wordt nog niet de helft van het opgehaalde plastic hergebruikt, zo vertelde Splinter. Want een groot deel van het plastic, dat wordt verwerkt tot korrels, is ongeschikt om te recyclen. Onlangs is een contract afgesloten met het bedrijf Save Plastics dat wellicht die korrels wel kan hergebruiken.


Plastic in parken


De veertig aanwezigen in de bibliotheek waren vooral bezorgd over het plastic dat in de Almeerse straten en parken ligt. Een man vertelde hoe hij geregeld met zijn vrouw het Beatrixpark doorloopt om plastic te rapen en soms door de gemeente daarin wordt gehinderd. “Die grasmaaiers malen de plastic flesjes in duizenden stukjes. Dat kost me heel veel tijd.”
Anderen vonden dat de producenten actie moesten ondernemen om minder producten in plastic verpakkingen aan te bieden. Toen kwam ook het probleem naar boven. Plastic is namelijk een fantastisch product waar in veel gevallen nog geen goed alternatief voor is. “Eigenlijk is plastic niet het probleem”, zei een bezoeker. “Zeker niet als we het kunnen recyclen. Het probleem is de mens die het achteloos in de natuur weggooit.”


Stadmakerij


De Stadmakerij is voornamelijk actief in Lelystad, maar wil ook in Almere de vrijplaats worden om veranderingen te realiseren. Veelal zijn de documentaires van VPRO Tegenlicht daarbij het uitgangspunt.
IN KADER

Kent u de PMB-bak?


Bijna ieder huishouden in Almere heeft een GFT-bak (duobak), maar ook een PMB-bak. Wist u dat niet? Klopt, want waarschijnlijk noemt u het de plasticbak. Maar in deze bak mogen ook blikjes en drankkarton weggegooid worden. Plastic, metaal en drankkarton dus: PMD.

Gerelateerd

X