Echtpaar steggelt al 14 jaar over heg

13 augustus 2019 07:03

Door Marcel Beijer
DANSWIJK – Het echtpaar Wischhoff steggelt al veertien jaar met de gemeente over de heg aan de zijkant van hun hoekwoning aan de Tangostraat. De heg, normaal nog geen halve meter hoog, wordt niet zo heel vaak gesnoeid en groeit dan zo hoog dat hij het licht bij het raam van de woonkamer blokkeert.


Het echtpaar Wischhoff heeft geen idee wie de eigenaar van de heg is. “Hij stond hier al toen we het huis kochten”, zegt de heer Wischhoff. “Zeker in het groeiseizoen wordt hij wel anderhalve meter hoog, met uitschieters tot bijna twee meter. We hebben dan geen uitzicht meer en het wordt donker in huis. Tussen de heg en onze muur hebben we nog een pad naar de achtertuin. Dat wordt nagenoeg onbegaanbaar.”
Met de gemeente komt het echtpaar er niet uit. “Het ene jaar zeggen ze dat hij gemeente-eigendom is, het andere jaar precies andersom. Dan ging ik zelf maar met de snoeischaar aan de slag. ”
Die klus wordt echter fysiek steeds lastiger voor het echtpaar dat inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. “De heg is bijna twee meter breed. In het midden kom ik er niet meer bij”, zegt de heer Wischhoff."


Openbaar groen


Volgens een woordvoerder van de gemeente is de heg openbaar groen en is de gemeente ook verantwoordelijk voor het snoeien. “De heg wordt tweemaal per jaar geknipt conform de werkafspraken met de aannemer in het gebied.”
Buren stelden het echtpaar voor de grond te kopen en dan zelf een tuinman in de arm te nemen. “De grond kost 80 euro per vierkant meter. De heg is zeker 15 meter lang. Dat gaat ons dus bijna 2500 euro kosten, vermeerderd met notariskosten en dergelijke. Dat kunnen we helemaal niet betalen. Laat staan een tuinman inhuren…"


Tip-top


Precies als de verslaggever van deze krant ter plekke poolshoogte komt nemen, ziet de heg er tip-top uit. “Het is onvoorstelbaar, maar juist vanmorgen kwamen werklieden de heg snoeien”, zegt mevrouw Wischhoff. “Kennelijk is de heg dus toch van de gemeente. Toen ik ze vertelde dat ik later vandaag een journalist op bezoek zou krijgen schrokken ze zich een hoedje. Binnen een kwartier kwam er een extra busje met werklieden die de heg keurig hebben gesnoeid. Hij is nog nooit zo mooi geweest. Ze hebben zelfs de blaadjes van de vensterbank geveegd.”

Gerelateerd

Ondernemersplein Gemeente Almere
123inkt