Draaiende Tiny Church opent deuren in Poort

24 september 2020 14:40

POORT - Almere Poort heeft voortaan een permanent eigen kerkgebouw. De Tiny Church opent komend weekend de deuren aan het Dettifosspad 4 in het Cascadepark.

Toen Klazien en Pieter ter Veen na hun pensioen in 2010 in Almere Poort kwamen wonen, ontdekten ze min of meer tot hun verbazing dat in dit stadsdeel de kerk afwezig was. Mede op hun initiatief ging op 13 december 2013 in Almere Poort de eerste van de 100 pioniersplekken van de Protestantse Kerk van start, om te zoeken naar vormen van kerk-zijn die bij dit stadsdeel passen.

"Van een eigen kerkgebouw werd zelfs niet gedroomd, maar omdat de kerk toch ergens een adres moest hebben om zichtbaar te zijn, werd een SRV-wagen aangeschaft en omgebouwd tot Kerk op Wielen", vertelt Pieter ter Veen. "Die kerk heeft zeven jaar goede dienst gedaan, maar toch groeide het verlangen naar een eigen kerkplek. De bus was te klein en in de winter te koud. En voor een parkeerplek was telkens een dure vergunning nodig."

Bouwexpo Tiny Housing

Een ongedachte mogelijkheid voor een eigen plek kwam via de bouwexpo Tiny Housing. Ter Veen zette een foto van de maquette van zijn inzending voor de ontwerpwedstrijd op facebook. "Iemand reageerde in de trant van: een dominee ontwerpt toch een Tiny Church? En daarmee kwam het balletje aan het rollen." Via crowdfunding kwam het nodige geld binnen en in 2019 werd vergunning verleend voor de bouw van een Tiny Church in het Cascadepark. Op 8 oktober 2019 werd de eerste paal geslagen en ging een groep enthousiaste vrijwilligers aan het werk. Eind september is het zo ver en wordt de nieuwe kerk feestelijk geopend.

Meedraaien met zon

De bouw is volledig door - voornamelijk gepensioneerde - vrijwilligers gedaan, onder aanvoering van iemand die 30 jaar ervaring in de carosseriebouw heeft. "Die ervaring was nodig omdat de Tiny Church meedraait met de zon, om zoveel mogelijk zonneënergie te winnen", aldus Ter Veen. "Het is, voor zover bekend, de enige kerk die off-grid en energie-neutraal is. Met een oppervlak van 50m2 is het misschien wel de kleinste kerk van Nederland. Toch zijn er – als corona voorbij is – vijftig zitplaatsen."

Opening

Vanwege corona is de opening gespreid over drie dagen: vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 september. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de http://tinychurch.site.

De Tiny Church in het Cascadepark draait mee met de zon om zoveel mogelijk zonneënergie te winnen. (Foto: aangeleverd)

Gerelateerd

Hoe gebruik ik LinkedIn