Donderdag tropische toegift

17 augustus 2020 00:00

ALMERE - Voor diegenen die nog geen genoeg hebben van de recordlange tropische periode, is er nog een aardige toegift op donderdag. Dan kan het landelijk nog even nipt 30 graden worden. Of die waarde ook in Almere wordt gehaald is twijfelachtig. Wellicht houdt het bij 28 graden op.

 

Toch is er dus even sprake van een opstoot van nog weer tropische lucht uit het zuiden. Een tamelijk diepe depressie ten westen van Ierland is de aanjager van die zeer warme lucht richting de Benelux. De instroom van die warmte gaat eerst nog gepaard met wat regen later op woensdag. Op donderdag vertoeven we dan in de zogenaamde warme sector met overwegend droog en vrij zonnig weer. Vervolgens klopt het onvermijdelijke koufront aan de deur dat eveneens neerslag met zich meebrengt. Vooral richting vrijdag en vrijdag overdag vallen er dan enkele (stevige) buien in Zuidwest-Flevoland. De warmte lijkt dan voor langere tijd te zijn verdreven uit onze contreien maar blijft echter nog lang hangen ten oosten van Nederland. We schakelen over naar meer normale temperaturen die gelden voor de tweede augustushelft. Het blijft daarbij licht wisselvallig met een stroming die overwegend aanlandig blijft. Juist in het IJsselmeergebied kunnen de buien die vallen nog een extra impuls krijgen door het inmiddels zeer warme water rondom Flevoland. Soms wordt tot bijna 27 graden gemeten in ondiepe gedeelten. De kans op het zien van waterhozen zal ook sterk toenemen.

Mogelijk worden er enkele zeer stevige exemplaren gespot.

De eerste augustushelft is nagenoeg recordwarm geworden (samen met 1975) en de gemiddelde maandtemperatuur ligt op dit moment een slordige 5 graden boven de norm.

 

Meer info op www.weerprimeur.nl

weerman Marc Putto

 

Woensdag min. 14, max. 25, wind z. 3-4, neerslag 65% en zon 75%

Donderdag min. 17, max. 28, wind z. 4 neerslag 30% en zon 70%

Vrijdag min. 19, max. 25, wind zw. 3, neerslag 75% en zon 60%

Zaterdag min. 16, max. 22, wind zw. 4, neerslag 30% en zon 60%

Zondag min. 14, max. 19, wind zw. 4, neerslag 45% en zon 75%