De opmerkelijke onderwijscarrière van Kenda ter Haar

18 augustus 2020 13:45

Door Robert Mienstra

ALMERE – Tot haar grote verbazing kreeg Kenda ter Haar (20) toen ze in de eindgroep van de basisschool zat het schooladvies praktijkonderwijs. "Mijn ouders waren het daar niet mee eens. Dus ik mocht uiteindelijk dan toch naar het vmbo met extra ondersteuning. Inmiddels heeft Kenda haar MBO-niveau-4 diploma juridisch-Administratief Dienstverlener behaald en werkt ze bij de Nederlandsche Bank.

Kenda kwam uiteindelijk op het Buitenhoudcollege terecht, waar ze in het eerste jaar begon met vmbo beroepsbegeleidende leerweg (bbl). "Ik hoefde me daar helemaal niet in te spannen om goede cijfers te halen", vertelt ze. Al snel stroomde ze door naar de opleiding kaderberoepsgerichte leerweg (kbl). Kenda vond het moeilijk een richting te kiezen. "Voor mij was er eigenlijk geen goede keuze beschikbaar, uiteindelijk werd het zorg en welzijn. Al snel mocht ik Engels al volgen op tl-niveau (theoretische leerweg – red.)."

MBO-college

Na haar examen ging Kenda naar de open dagen van het MBO College Almere. "Logisch was dat ik daar ook zorg en welzijn zou gaan doen, maar er waren daar veel meer keuzes. Ik koos uiteindelijk voor Juridisch-Administratief Dienstverlener in Almere Buiten. Na een intake mocht ik zelfs niveau 4 gaan doen." Na twee jaar kwam Kenda op het MBO College Poort terecht. "Daar kon ik uiteindelijk echt op mijn niveau studeren. De persoonlijke aanpak van de docenten paste goed bij mij en ik haalde goede cijfers."

Stroomversnelling

Tot haar verbazing werd Kenda uitgenodigd om mee te doen aan het project New Tech Finance College (NTFC). "Ik was heel verbaasd dat ik daarvoor gevraagd werd", zegt Kenda. "Hoe wisten ze van me dat ik dat kon?" Lachend zegt ze: "Blijkbaar wisten ze het." Dit betekende dat de carrière van Kenda in een stroomversnelling kwam. De studenten NTFC kregen onder begeleiding van docenten les van professionals uit de fintech-wereld. Zij gingen op bedrijfsbezoek, volgden workshops, deden onderzoek en werkten aan echte opdrachten voor fintech-bedrijven, waaronder Bunq, Payconiq, Rabobank en ABN-AMRO Clearing.

"Uiteindelijk moesten we onze bevindingen presenteren voor een grote zaal met mensen uit de bankenwereld. Ongelooflijk spannend. Dit was ook meteen ons examen. En we slaagden. Het was een periode waarin ik een groot netwerk in die financiële wereld heb opgebouwd. Van daaruit solliciteerde ik bij de Nederlandsche Bank. Ik paste niet helemaal in het plaatje van de vacature, maar kreeg een soortgelijke functie op mijn niveau aangeboden. En onlangs vroeg mijn personeelschef of ik er wilde blijven werken. Nou graag dus. Een geweldige kans natuurlijk."

De juridische wereld boeit Kenda mateloos. Ze is vrijwillig reporter bij De Rechtspraak waar ze een eigen kanaal heeft op www.facebook.com/rechtspraakreport. "Daarvoor volg ik bijvoorbeeld zittingen bij de rechtbank." Voor Kenda is de Nederlandsche Bank niet het eindstation. Ze wil via het HBO naar de universiteit om rechten te studeren.

"De persoonlijke aanpak van de docenten MBO College Poort paste goed bij mij." (Foto: Almere DEZE WEEK)