De Oostvaarderkliniek deel 3De vrijheid lonkt voor de patiënt. En dan?

10 december 2018 09:01

Door Robert Mienstra


ALMERE – Almere DEZE WEEK publiceerde afgelopen weken een algemeen artikel over De Oostvaarderkliniek, en een inkijkje in het werk van een sociotherapeute van de kliniek. Na een jarenlange behandeling in de Kliniek komt er moment dat de patiënten op weg terug naar de maatschappij gaan. In deze editie vertelt gezondheidszorgpsychologe Fransje del Prado van het ForFACT-team hoe dat traject in zijn werk gaat.
“Bij de voorwaardelijke in vrijheidsstelling van patiënten van de Oostvaarderskliniek nemen wij bij ForFACT de begeleiding daarvan over”, vertelt gezondheidszorgpsycholoog Fransje del Prado. “Wij helpen de mensen die uit de kliniek komen door middel van ambulante behandeling.”

Wandelend begeleiden

Deze behandeling en begeleiding vindt zoveel mogelijk plaats in de leefomgeving van de cliënten. “Bij de mensen thuis, in de stad, bij hun familie maar natuurlijk ook door gesprekken bij onze organisatie, vertelt Del Prado. “Samen wandelen is een belangrijk onderdeel van de begeleiding. Als je samen een wandeling maakt, raak je ongedwongen in gesprek, je hoeft elkaar niet steeds aan te kijken. Leunend over een brugleuning komt er vaak veel meer uit de mensen dan in een wat meer confronterende setting in de spreekkamer. Maar ook bij andere activiteiten gebeurt dat. We helpen de cliënten met van alles om hun terugkeer in de maatschappij soepel te laten verlopen. Helpen met verhuizen komt regelmatig voor. En ook daar komen heel waardevolle gesprekken voor. Net als bij hulp met schoonmaken of simpelweg het samen uitlaten van de hond. We gaan ook mee naar het ziekenhuis. We kunnen aanwezig zijn en helpen bij alle dagelijkse activiteiten. Die ongedwongen sfeer is echt effectief.”
Goede relatie

De basis van het werk van de medewerkers van ForFACT is een goede relatie met de cliënt. Net als bij Sociotherapeute Saskia Gardien-Lemmen werkzaam in de Oostvaarderskliniek (Zie Almere DEZE WEEK van 5 december) hechten cliënten zich aan hun hulpverleners van ForFACT. “Dat is ook logisch”, licht Del Prado toe. “Stel je voor dat je twintig jaar vast hebt gezeten en je komt weer in de vrije wereld. Dan is je netwerk vaak veel kleiner geworden en je krijgt toch een soort cultuurshock. Contactloos betalen? Daar heb je nooit van gehoord. Social media? Die ken je niet. De OV-chipkaart is onbekend. Met dat alles gaan wij met de cliënten aan het werk.”
‘Wij’ zijn onder meer maatschappelijk werkers, verpleegkundigen, psychiaters, verslavingsdeskundigen, gezondheids-zorgpsychologen, trajectbegeleiders en sociotherapeuten. Daarnaast werkt ForFACT samen met tal van andere organisaties om de cliënten op maat te kunnen ondersteunen. “Heeft iemand bijvoorbeeld schuldenproblematiek, dan zoeken we een geschikte schuldhulpverlener”, zegt Del Prado. “Daarbij is het doel van ForFACT drieledig. “We willen dat de cliënten geen delicten meer plegen, dat een hernieuwde opname wordt voorkomen en - zeker niet onbelangrijk - dat ze zich prettig voelen in hun omgeving. Risicovol en overlastgevend gedrag voorkomen we met ons werk.”
Forensisch

Net als bij de medewerkers van de Oostvaarderskliniek nemen de cliënten na afloop van de begeleiding nog vaak contact met de medewerkers van ForFACT op. “Dat mag zeker”, zegt Del Prado. “Sterker nog, de cliënten mogen de rest van hun leven een beroep op ons doen.”
Del Prado zou geen ander werk meer willen doen dan in de forensische wereld. “Ik heb eerder in de Oostvaarderskliniek gewerkt met TBS-patiënten. Daarna werkte ik in de verslavingszorg en in een ziekenhuis. Maar het forensische onderdeel van het werk miste ik toen. Werken met mensen met een (voorwaardelijke) straf of rechterlijke maatregel maakt mijn werk spannend – geen dag is hetzelfde - en geeft veel voldoening. Met het personeel en de cliënten hebben we hier echt veel lol, de sfeer is veelal ongedwongen en van resultaten die de cliënten boeken kan ik genieten. Iedereen in ons team gelooft in onze manier van werken. Dat maakt mijn werk bij ForFACT zo mooi.”
Dat Del Prado werkt met mensen met een soms fors strafblad, baart haar geen zorgen. “Uiteraard hebben we hier een veiligheidsprotocol. Maar onze cliënten zien ons over het algemeen niet als een bedreiging, in tegendeel, wij zijn hun steun in de rug op weg naar een plekje in onze maatschappij en een prettiger leven.”
Interesse in het werken bij ForFACT of de Oostvaarderskliniek? Ga dan naar www.oostvaarderskliniek.nl.

Gerelateerd

X