De Kunstambassadeur: Polderland Garden of Love and Fire

12 oktober 2020 08:00

PAMPUS - In de rubriek De Kunstambassadeur vertellen stadgenoten over hun favoriete kunstwerk in de openbare ruimte. Deze week is het woord aan Arjan de Joode, Kunstambassadeur van het landschapskunstwerk 'Polderland Garden of Love and Fire' van Daniel Libeskind aan de Pampushavenweg.

"Het kunstwerk 'Polderland Garden of Love and Fire' is in 1997 geplaatst in Almere. Toen, nog meer dan nu, een jonge opkomende stad berucht om haar VINEX-wijken. Het eerste dat in het oog springt zijn de zuilen die langs een lijn, enigszins scheef geplaatst en variërend in lengte, kil omhoog schieten. Maar het kunstwerk omvat meer. Er lopen grote lijnen over het landschap door elkaar heen. Lijnen die aan de ene zijde wijzen naar Berlijn, destijds de woonplaats van kunstenaar Daniel Libeskind. En aan de andere zijde naar Salamanca, de woonplaats van de Spaanse mysticus Juan de la Cruz, die het gedicht 'O llama de amor viva!  ('De levende vlam van de liefde') schreef. Aan die inspiratie ontleent het kunstwerk haar naam.

Verbindingen

Met het kunstwerk bindt Libeskind die twee steden, zijn oeuvre, en Juan de la Cruz, en zijn gedicht, aan Almere. Waarom deze verbindingen zijn gekozen en wat de zuilen van het kunstwerk kunnen vertolken, is deel van de mystiek van Polderland. Met deze verbindingen als ruggesteun is het kunstwerk een springplank voor de verbindingen van de toeschouwer. 

Band met verleden

De kunstenaar, Daniel Libeskind, is de zoon van Joodse Holocaust-overlevers. In zijn jeugd nog een verdienstelijk musicus (accordeon) richtte hij zich later op architectuur. Werken als het Joods Museum in Berlijn, het Royal Ontario Museum en One World Trade Center zijn allemaal spraakmakende gebouwen die een sterke band met het verleden kennen. Polderland deelt ook in die eigenschap. Libeskind laat zich makkelijk herkennen met diagonale kruisende vlakken, hoekige vormen, en puntige geometrie. Dit waanzinnig vormgebruik leent zich voor landschapskunst, al uit Polderland zich relatief bedeesd.

Thema's

Het kunstwerk spreekt mij aan vanwege de thema's die ik erin herken. Thema's als verbinding van plaatsen en personen, maar vooral van conceptuele verbinding. Een symbool van vanuit leegte iets creëren, maar met een vorm die ook een klein onbehagen van onbekendheid opwekt. De reflecterende zuilen en het licht dat door de kieren van de constructie schijnt hebben een eigen soort schoonheid. Soms wordt het getypeerd als zentuin, maar het tegengestelde is eerder waar. In plaats van gedachten verdrijvende meditatie roept het om verdieping en overpeinzing."

Meer interviews en kunstwerken op: www.kunstambassadeurs.nl

Arjan de Joode is Kunstambassadeur van het landschapskunstwerk 'Polderland Garden of Love and Fire' van Daniel Libeskind. (Foto: Mark Wiechmann)