D66 stelt vragen over speed pedelecs

22 september 2020 14:50

ALMERE – Naar aanleiding van het artikel in deze krant over het onbegrip bij verkeersgebruikers over speed pedelecs op de Almeerse dreven heeft de fractie van D66 schriftelijke vragen gesteld.

In de krant liet een bezitter van een speed pedelec weten dat automobilisten deze snelfietsen (die tot 45 kilometer per uur kunnen) niet op de rijweg verwachten. Dat leidt tot onbegrip. Voor de dreven rijden de speed pedelecs te langzaam, op fietspaden zijn het snelheidsmonsters.

'Almere DEZE WEEK heeft op 17 september 2020 aandacht besteed aan de situaties waar bewoners op een speed-padelec ondervinden indien zij zich aan de landelijke regels houden', schrijft raadslid Michael Busby aan het college. 'D66 heeft tijdens de bespreking van de mobiliteitsvisie weer aandacht gevraagd voor deze groeiende groep weggebruikers. Het college gaf toen aan dat zij wachten op verder landelijke regelgeving'.

Rotterdam

De partij verwijst naar de stad Rotterdam, waar inmiddels is overgegaan op een systeem van ontheffingen voor speed pedelec-gebruikers die daar gebruik mogen maken van de fietspaden met een snelheid van maximaal 30 km/u. D66 wil graag van het college weten wat hun mening is over de gekozen manier van regulering op de bestaande fietspaden en of het college de Rotterdamse methode ook geschikt acht om toe te passen in Almere.

In 2017 zette D66 de kwestie ook al eens op de politieke agenda. Toen was de het college van mening niet voortuit te willen lopen op landelijke ontwikkelingen.

Speed pedelecs op de Almeerse dreven: het leidt tot onbegrip. (Foto: Fred Rotgans)