Cultuurpionier James Purvis vertrekt uit Almere

21 september 2020 10:50

ALMERE – James E. Purvis, grondlegger van Almere's Kunst en Cultuurbeleid, vetrekt uit Almere om zich met zijn vrouw in Den Haag te vestigen, dichter bij hun dochter, Muriel en haar familie in het Haagse Benoordenhout.

Purvis is in Almere geen onbekende. Jarenlang was hij de directeur van theater De Metropole, waar hij bekend stond om de persoonlijke ontvangst van de gasten. 'Kunstbeleid is Doebeleid', schreef hij in zijn eerste ambtelijke notitie, een A4-tje. "Het fenomeen Kunst is niet iets verhevens, maar moet juist een diepte-investering zijn in mensen. Het onbegrijpelijke begrijpelijk maken door het te aanschouwen en door een goede, aansprekende uitleg.", schreef hij.

Roestbak/Corrosia

Gaandeweg werden op zijn initiatief de Almeerse theaters De Roestbak/Corrosia en De Metropole, als voorloper van een heuse Stadschouwburg ontwikkeld. Artiesten als Youp van 't Hek, Freek de Jonge, Henk Elsink maar ook groten uit de wereld van het Klassieke Toneel, het Muziektheater en de Danskunst maakten hun entree in Almere. Almere was op professioneel Beeldend Kunstgebied toonbeeld van vernieuwing, dè broedplaats van dynamisch uitvoerende Jonge Kunstenaars, waar het experiment zeker niet werd geschuwd. Aleph Hedendaagse Kunst in het souterrain van het Stadhuis, getuigt daarvan en de latere (Documenta) Kunstpaviljoens waren daarvan het spreekwoordelijke voorbeeld.

In 1995 leidde een arbeidsconflict tot een einde aan Purvis' periode. Hij werd zelfstandig ondernemer met directiefuncties o.a. in De Rijswijkse Schouwburg, Theater in Uden, Hoofdstad Operette Amsterdam en Het Dudok Centrum voor Hedendaagse Architectuur in Hilversum.

James Purvis. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)