Crisis bij PvdA compleet

14 november 2019 08:26

Spanning om te snijden in stadhuis

Door Robert Mienstra

ALMERE – De crisis bij de PvdA lijkt compleet. Woensdagavond meldde de partij dat Leida Höhle is gestopt als fractievoorzitter. Zelf geeft zij aan dat dat om ‘persoonlijke redenen’  is. De vraag is of er niet meer aan de hand is. Het rommelt al langere tijd binnen de PvdA. Zo is er op de achtergrond een groep teleurgestelde oud-gedienden actief.

 

Vanavond houdt de gemeenteraad tijdens de Politieke Markt een debat over de vraag of er van zeven naar zes wethouders moet worden teruggegaan. Saillant detail daarbij is dat de PvdA nog steeds niet trots Laura Bouwmeester als nieuwe, zevende, wethouder heeft gepresenteerd. Het heeft er alle schijn van dat de heisa rond de voordracht van Laura Bouwmeester als opvolger van wethouder Loes Ypma een grote rol heeft gespeeld bij het vertrek van Höhle.

De coalitiepartijen moesten in Almere DEZE WEEK lezen dat Laura Bouwmeester voorgedragen werd als zevende wethouder, terwijl er binnen het college nog een discussie gaande was of het niet verstandiger zou zijn met zes in plaats van zeven wethouders door te gaan.


Uit het opstappen van Höhle als fractievoorzitter van de PvdA, vlak voor het zware debat van vanavond, zou ook kunnen worden geconcludeerd dat de partij Höhle het zware debat niet toevertrouwt en zij te licht bevonden is voor het zware werk naast haar baan als marketeer. In een vorig debat haalde VVD-fractievoorzitter Ulysse Ellian al de kastanjes uit het vuur voor Höhle toen er gedebatteerd werd over de wethouders.

Leegloop
Bij de PvdA is sprake van een ware leegloop. Wethouder Tjeerd Herrema ruimde het veld als Floriade-wethouder, Judith Wijnen stapte op als raadslid, Kerim Iskender stopte als fractievoorzitter van de PvdA – ook om ‘persoonlijke redenen’, Hassan Buyatui stapte uit de fractie, Loes Ypma vetrok als PvdA-Floriadewethouder ook om ‘ persoonlijke redenen’ en nu stopt dus Leida Höhle als fractievoorzitter ‘om persoonlijke redenen’.


Spanning

Inmiddels is in het stadhuis de spanning om te snijden. De PvdA wachtte de uitkomst van de wethoudersdiscussie niet af, en gijzelde als het ware de andere collegepartijen met de voordracht van Laura Bouwmeester. Als die toch naar zes wethouders willen gaan, zit de PvdA in een lastig parket. Gooit de partij de handdoek in de collegehoek met een crisis als gevolg, of neemt ze haar verlies en trekt ze Bouwmeester alsnog terug om zo het college overeind te houden? Dat er hoog spel wordt gespeeld is duidelijk. Vanavond zal duidelijk worden wie de grote verliezer zal worden.

De PvdA-fractie heeft – in de lijn der verwachting -  Ruud de Jonge gevraagd het fractievoorzitterschap over te nemen. Höhle zal als raadslid van de PvdA haar werk blijven voortzetten.