Coronaregels verder versoepeld

20 mei 2020 00:35

ALMERE – We kunnen en mogen weer wat meer vanaf 1 juni. Uit de persconferentie van het kabinet bleek dinsdagavond dat de coronaregels verder worden versoepeld.

Buiten mogen mensen bij elkaar komen als zij 1,5 meter afstand houden van elkaar. In alle gebouwen die publiek toegankelijk zijn mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen, exclusief personeel, met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Thuis blijft het dringende advies om voor bezoekers 1,5 meter afstand aan te houden, zowel binnen als in de tuin en op het balkon.

Horeca

Restaurants en cafés mogen vanaf 1 juni 12.00 uur open voor maximaal 30 gasten (exclusief personeel). Bezoekers moeten reserveren en iedereen moet 1,5 meter afstand van elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden). In een checkgesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico's oplevert. Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).

Culturele instellingen

Film-, theater- en concertzalen mogen op 1 juni vanaf 12.00 uur ook weer open met een maximum van 30 mensen in het publiek. Exclusief medewerkers dus, want inclusief medewerkers dat bleek volgens premier Mark Rutte toch lastig te zijn. Bezoekers moeten vooraf reserveren, iedereen moet 1,5 meter afstand houden en een checkgesprek vooraf moet bepalen of een bezoek risico's oplevert.

Musea en monumenten mogen open als bezoekers vooraf kaartjes kopen en een checkgesprek voeren. Het maximale aantal bezoekers is gebouwafhankelijk. Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden. Ook muziekscholen en centra voor de kunsten kunnen open voor maximaal 30 personen per gebouw.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is nog steeds alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. Met ingang van 1 juni is voor reizigers vanaf 13 jaar het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht (dit geldt niet voor stations, haltes en perrons). Reizigers die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van € 95 krijgen.

Scholen

Voortgezet onderwijs gaat op 2 juni open. Scholen nemen maatregelen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dat betekent in de praktijk dat niet alle leerlingen tegelijk op school kunnen zijn.

Op 8 juni gaat het basisonderwijs weer voor 100% open, tenzij uit lopende onderzoeken blijkt dat dit niet verantwoord is. Op 15 juni gaan het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs (hbo en universiteiten) weer beperkt starten met toetsing, tentamens, praktijklessen en begeleiding van kwetsbare studenten op de instelling.

Rutte liet verder weten dat met sportscholen wordt bekeken of het mogelijk is om toch eerder open te kunnen dan 1 september, maar daarover kon hij op dit moment nog geen uitsluitsel geven.

Dit is een greep uit de maatregelen. Kijk voor meer informatie en een volledig overzicht van alle regels op de website van de Rijksoverheid.

(Afbeelding: Rijksoverheid)