Confrontatie dreigt tussen ligplaatshouders en gemeente

04 september 2019 06:46

Tientallen booteigenaren krijgen geen ligplaats

Door Robert Mienstra


ALMERE – ‘We blijven liggen in de voormalige jachthaven van Haddock totdat iedereen een tijdelijke ligplaats heeft, totdat de vragen over de ligplaatsen die de PVV gesteld heeft zijn beantwoord en totdat de ligplaatsen weer op de politieke agenda staan.’ Dit concludeerden woedende ligplaatshouders tijdens hij vergadering bij Haddock Zeilschool in Haven. Daarmee dreigt een confrontatie met de gemeente.


De bomvolle bijeenkomst - de mensen stonden tot buiten op het terras – verliep emotioneel en vol boosheid. Na een rondgang langs de helft van alle ligplaatshouders bleek dat inmiddels 31 ligplaatshouders geweigerd zijn door de gemeente. De verwachting is dat dat dit aantal wel kan op lopen tot 60 a 70. “Er zit zelfs iemand tussen die al 30 jaar bij Haddock ligt, maar de gemeente vond niet dat hij aan de criteria voldeed”, meldde de voorzitter van de vergadering. “Verder zijn in de meeste gevallen de afwijzingen uiterst vaag.”

Emotioneel


De emoties liepen hoog op in de zaal. “De gemeente lacht ons keihard uit. Het interesseert ze niet”, klonk het. “De gemeente doet verdeel en heers. We worden tegen elkaar opgezet.” Daar lag veel pijn bij de aanwezigen. Het bestuur van de ligplaatshouders heeft 75 mails gestuurd naar gemeente en politiek. “Alleen de PVV reageerde”, meldde het bestuur. “En vragen die wij stellen aan de gemeente worden niet beantwoord.”

Onduidelijkheid


Onduidelijkheid is er bij de ligplaatshouders ook over de contracten die de gemeente aanbiedt voor tijdelijke ligplaatsen: “Het is mij compleet vaag wat de gemeente gaat leveren", en “ik was op vakantie toen we moesten intekenen, nu vallen we letterlijk buiten de boot.”
De ligplaatshouders toonden zich strijdbaar. “Er moeten harde acties komen.” Een aantal ligplaatshouders is bereid de voormalige Haddock te kraken. Ook kwamen er voorstellen om de politieke markt te gaan verstoren.”

Stappen


Verder beraden de ligplaatshouders zich op juridische stappen. Ook verwachten zij juridische stappen van omwonenden van het Weerwater tegen de tijdelijke ligplaatsen. “We weten inmiddels dat zij procedures aan het voorbereiden zijn.” De ligplaatshouders besloten ook tot een zachtere actie. Er komt een petitie waarin gevraagd wordt voor iedereen een ligplaats te creëren.

PvdA


Aan het einde van de vergadering bleek dat Jeroen Deben, fractie-assistent van de PvdA, in de zaal zat. Schreeuwend keerden de ligplaatshouders zich tegen hem: “Waarom ben je er nu pas? Wij hebben totaal geen vertrouwen meer in de politiek en gemeente.” Uiteindelijk keerde de rust enigszins terug nadat Deben zijn zegje had gedaan en was er waardering voor zijn komst. Tijdens de vergadering bleek dat na de PVV, de PvdA ook AP/OPA zich bij de ligplaatshouders had gemeld. De gemoederen liepen hoog op tijdens de vergadering van de ligplaasthouders. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Gerelateerd

Arbodienstverlening 2.0
123inkt