Conflict gemeente met ligplaatshouders en Haddock op de loer

22 maart 2019 09:02

'Wel uitstel tot 30 september'


Door Robert Mienstra

ALMERE – Het conflict tussen de ligplaatshouders van jachthaven Haddock en de gemeente is nog niet opgelost. Dat bleek op de Politieke Markt van afgelopen donderdag. “U mag blijven liggen tot 30 september”, zei wethouder Jan Hoek (GroenLinks). Maar de wethouder volhardde in de stelling dat Philippe van Thiel van Haddock verantwoordelijk is voor het verwijderen van de boten: “Haddock moet leeg opleveren.”


Van Thiel ontkent dat in alle toonaarden. “Ik moest de ligplaatshouders opzeggen. Dat heb ik gedaan. In de overeenkomst staat nergens dat ik er voor moet zorgen voor het verwijderen van de bootjes.” De jachthaveneigenaar is strijdbaar. “Als we er niet uitkomen, dan moet de rechter maar beoordelen hoe het zit. Bovendien heb ik 1 maart wethouder Loes Ypma gevraagd met mij in gesprek te gaan. Tot op heden heb ik daar nog niks over gehoord.”

Geagiteerd


Wethouder Jan Hoek vond wel dat hij meedenkt met de ligplaatshouders. “Wethouder Loes Ypma heeft al een gesprek met hen gehad. Ook hebben ambtenaren met Van Thiel gesproken, maar die beweegt niet mee. De overleggen verlopen stroef, er is weinig voortgang. Het ligt niet aan de gemeente. Van Thiel komt niet door de deur naar binnen.”
De gang naar de rechter is in het conflict niet ondenkbaar. “Strikt juridisch, moet Haddock 1 mei leeg opleveren”, werd de wethouder geagiteerd. “Als de rechter er aan te pas moet komen, dan gaat het over meer dan alleen de ligplaatsen.”

Kraken


De ligplaatshouders, die wederom massaal aanwezig waren, toonden zich teleurgesteld. “Als we er niet uitkomen, rest ons niets anders dan de haven te kraken”, zei een van hen. “Het is mij volkomen onduidelijk wat de gemeente gaat doen als we er niet uitkomen. Worden alle boten dan weggetakeld of weggesleept?”

Motie


Toon van Dijk (PVV) zei tegen de wethouder: “U kunt de rechter vragen Haddock te dwingen, maar de ligplaatshouders hebben daar niets mee te maken.” Van Dijk kondigde aan met een motie te komen waarin hij het college vraagt met een structurele oplossing te komen.

X