Collegepartijen 'overvallen' door voordracht Bouwmeester

12 november 2019 07:41

Door Marcel Beijer
ALMERE - De collegepartijen zijn 'overvallen' door de voordracht van Laura Bouwmeester als nieuwe PvdA-wethouder. Volgens D66-fractievoorzitter Martine van Bemmel waren de collegepartijen nog in onderhandeling om terug te gaan van zeven naar zes wethouders. De voordracht van Bouwmeester kwam ook voor de ChristenUnie als een volslagen verrassing. "We zouden maandagavond verder praten", zegt Hans van Dijk. "En dan lezen we in Almere DEZE WEEK dat Laura Bouwmeester voorgedragen wordt. Daar zijn we natuurlijk niet blij mee."
De VVD heeft nog geen reactie gegeven.

Van Dijk wil niet zeggen of de affaire een bom onder het college legt. "In een goed huwelijk botst het soms wel eens. Zo moet je dit ook zien. We moeten hier als verstandige mensen over praten."
De ChristenUnie-voorman stelt dat vorige week donderdagavond gesprekken zijn gevoerd om met één wethouder minder verder te gaan. "Maandag (gisteren, red) zouden we verder praten. En dan lezen we ineens het verhaal in de krant. Daar zijn we uiteraard niet blij mee. Dat gaat overigens niet over de persoon Laura Bouwmeester, dat is prima. Maar om de werkwijze van de PvdA."
Dat de PvdA wil praten over een herverdeling van de portefeuilles begrijpt Van Dijk. "Je moet je echt afvragen of je een nieuwe wethouder zo'n zware portefeuillen (wonen en Floriade, red) moet geven. Misschien is het beter om de Floriade toe te wijzen aan één van de wethouders die al langer in het college zit.

GroenLinks
Ook coalitiepartij GroenLinks heeft maandagmiddag met verbazing kennis genomen van de voordracht van Bouwmeester. "Als je afspreekt dat je maandagavond met elkaar verder praat, dan ben je wel verrast met dit bericht op maandagmiddag, ja", zegt Willy-Anne van der Heijden. "Maar het is de keuze van de PvdA. Zij willen die tweede wethouder behouden. Prima, wat ons betreft." Van der Heijden wil niet vooruit lopen op de mogelijkheid dat wethouder Jan Hoek nu blijvend de Floriade in zijn portefeuille krijgt. "Hij heeft nu tijdelijk die portefeuille op zich genomen. We wachten af wat de PvdA wil. Het zou best kunnen dat Jan die portefeuille definitief overneemt. Het is aan de PvdA."

De officiële reactie van D66:

De fractie van D66 is overvallen door het bericht dat in Almere Deze Week werd gepubliceerd. Vorige week donderdag hebben de coalitiepartijen overleg gevoerd over de mogelijkheid om het te houden bij zes wethouders. Het belang van de stad en het effect van nog een wissel op het Floriade-dossier, stonden hierbij centraal. Met inmiddels twee PvdA-wethouders in de wachtgeldregeling, het verlies van een coalitiezetel aan de kant van de PvdA en de oproep van de oppositie om met zes wethouders door te gaan was het ook logisch om hier serieus over te praten. In dit gesprek stond het voor ons als een paal boven water dat wij de PvdA inhoudelijk in een dossier tegemoet zouden komen en de pijn zouden delen. De optie van de zevende wethouder bleef daarbij altijd open, de onderhandelingen waren gaande en er was nog geen besluit genomen.

Maandag worden wij via Almere Deze Week geconfronteerd met de mededeling dat Laura Bouwmeester wordt voorgedragen als wethouder namens de PvdA. Daarbij meldt de PvdA dat er over portefeuilles gesproken dient te worden. De fractieleden wachten een concreet voorstel af en zullen vervolgens een integrale afweging maken.

Gerelateerd

X