College gaat opties openlucht zwembad bekijken

18 januari 2019 09:47

Door Marcel Beijer
ALMERE – Het College van B en W gaat onderzoek doen om in Almere een openluchtzwembad te realiseren. Dit is een gevolg van een petitie die atleet Gregor Stam vorig jaar startte en door maar liefst 3500 Almeerders werd ondertekend. Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad wil dat zo’n buitenbad er nu eindelijk eens een keer komt.

Want het is niet de eerste keer dat er op het stadhuis enthousiast wordt gereageerd op een plan voor een buitenzwembad. In 2009 was er een initiatief van de 12-jarige Jasmijn Rogmans die de handen voor zo’n initiatief op elkaar kreeg nadat het meisje via de inspraakmogelijkheid de raadsleden had geënthousiasmeerd. Donderdagavond greep atleet Gregor Stam de mogelijkheid tot inspraak aan. En opnieuw was er groot enthousiasme bij de raadsleden.

Wethouder Jaap Lodders ging echter niet mee in de polonaise. Hij wees de raadsleden op de enorme kosten die gepaard gaan bij de realisatie van zo’n zwembad en bekritiseerde Marjolijn Veenstra (Partij voor de Dieren) die vroeg of Almeerders dan gratis gebruik kunnen maken van het bad. “Gratis bestaat niet”, aldus Lodders. “Het is zelfs de vraag of het exploiteren van een openluchtzwembad een gemeentelijke taak is.”

 

Sijsjesberg
Stam, alsmede ook een aantal raadsleden, zijn die mening wel toegedaan. Zo maakt een kleine gemeente als Huizen bewust de keuze om het populaire buitenbad Sijsjesberg in stand te houden. Bovendien is een laagdrempelig openlucht zwembad in hun ogen ook kostenbesparend. Bijvoorbeeld in de begeleiding van jongeren, of dagbesteding bij ouderen.
De wethouder zegde uiteindelijk wel toe dat de gemeente onderzoek gaat doen naar verschillende scenario’s, waarin verschillende locaties worden voorgesteld, de te verwachten kosten en de mogelijkheid om een investeerder te laten participeren. Over een aantal weken praat de raad verder over de vragen die in dat onderzoek aan de orde moeten komen. In het najaar moet het onderzoek afgerond zijn.

 

Jasmijn
De twaalfjarige Jasmijn Rogmans die in 2009 de raad toesprak was ook donderdagavond aanwezig. De inmiddels 22-jarige vrouw hoopt dat haar initiatief van destijds nu eindelijk gaat slagen. “Ik heb nooit meer iets vernomen nadat ik had ingesproken. Daar ben ik wel verbaasd over. Ik woon nog steeds in Almere en heb gelukkig een auto. Daarmee rij ik regelmatig naar Sijsjesberg in Huizen. Maar het is toch vreemd dat een stad als Almere geen openluchtzwembad heeft.”
Frits Huis (Leefbaar Almere) stelde tijdens de vergadering voor om het toekomstige openluchtbad naar Jasmijn te vernoemen: “‘Buitenzwembad Jasmijn’: dat klinkt toch prachtig?”

Gerelateerd

X