College: Covid19 zal Floriade niet hinderen

29 oktober 2020 14:40

ALMERE – De covid-pandemie hoeft niet per se een negatieve uitwerking te hebben op het bezoekersaantal van de Floriade in 2022. Op het terrein kan de 1,5 meter-regel goed worden gehandhaafd en omdat veel Nederlanders voor een vakantie in eigen land kiezen, kan het zelfs goed uitpakken.

Dat blijkt uit de antwoorden die het college geeft aan schriftelijke vragen die door de PVV waren gesteld. De Floriade Expo organisatie zei al eerder te verwachten dat 72% van de verwachte bezoekers afkomstig zal zijn uit Nederland, 26% uit de ons omringende landen en 2% uit intercontinentale bestemmingen zoals Azië en de Verenigde Staten van Amerika. Als corona in 2022 nog steeds de wereld in haar greep houdt, zal een deel van die laatste groep wellicht afzien van een reis naar Almere. 'Daartegenover staat dat in het afgelopen halfjaar de binnenlandse vakantie of dagjes uit voor veel mensen uit Nederland een alternatief is geweest in plaats van zelf in het buitenland op vakantie te gaan en dat de Floriade in 2022 voor deze mensen in dat geval ook het groenste dagje uit zal kunnen zijn.' De Floriade BV en gemeente gaan er echter nog steeds vanuit dat er voor 2022 een vaccin beschikbaar zal zijn.

Kaartverkoop

De PVV stelde in haar vragen ook vast dat de Doha Expo door corona is uitgesteld en welke gevolgen dit heeft voor de wereldtuinbouwtentoonstelling in Almere. Volgens het college heeft dat uitstel naar verwachting geen gevolgen. Alhoewel op dit moment meerdere partijen al reizen en arrangementen verkopen waarbij een bezoek aan Floriade Expo is inbegrepen, gaat de daadwerkelijke kaartverkoop naar verwachting pas van start in het eerste of tweede kwartaal van volgend jaar. 'De interesse in de arrangementen is conform verwachting en er is weinig tot geen negatief effect van Covid-19 waar te nemen', aldus het college.