Collectieve rouwverwerking in voorstelling 'Er was eens een pretpark'

19 april 2019 06:45

ALMERE – Het plan om het themapark WitchWorld te laten verrijzen rondom het onvoltooide kasteel langs de A6 is voorgoed van de baan. Het was voor theatermaker Karlijn Kistemaker de inspiratiebron voor de nieuwe voorstelling van het Almeerse theatergezelschap Suburbia. ‘Er was eens een pretpark’ ging woensdag in première en is nog tot en met zondag 28 april te zien in het leegstaande kantoorgebouw De Beurs bij station Almere Centrum.

Jarenlang had de bedenker van het pretpark geprobeerd het attractiepark vol trollen en heksen te verwezenlijken. Eerst in Zweden, later in Almere. Het was een zware strijd waarin hij en zijn volgelingen werden geteisterd door stroperige procedures, geheime investeerders en boze baronnen. Het zorgde voor veel opschudding en dook constant op in de headlines van de Almeerse media. Om de gemoederen tot bedaren te brengen is de Orde der Cultuur Flevoland (OCF) ingeschakeld. Dit is een onafhankelijk organisatie die in actie komt bij de mislukking van een cultureel evenement. Een bijeenkomst van de OCF is als het ware een collectieve verwerkingsavond. Dit keer staat deze in het teken van het pretpark dat er nooit kwam. De aanwezigen beleven nog één keer de loop der dingen, om de kwestie aan het eind van de avond met een gerust hart achter zich te kunnen laten.

 

Fantasie en feiten
In de voorstelling wordt ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van het legendarische pretpark, waarbij fantasie en feiten de strijd met elkaar aan gaan. Donderdagavond zat WitchWorld-initiatiefnemer Ton Theunis (in het stuk Tom Thomas genoemd) zelf in het publiek. Vanaf de eerste rij zag hij de hele geschiedenis weer aan zich voorbijtrekken. Het werd met humor, maar zeker ook met veel gevoel gebracht. De voorstelling maakte eens te meer duidelijk hoeveel WitchWorld heeft betekend voor de initiatiefnemer, maar ook voor de vele medewerkers, stagiairs en mensen van de dagbesteding die er een plek hadden. "Het raakte me enorm", reageert Theunis na afloop, waarna hij Karlijn Kistemaker een knuffel geeft. "Fantastisch gedaan!"

 

Wie deze bijzondere bijeenkomst van de OCF ook wil bijwonen, kan hiervoor nog tot en met 28 april terecht in gebouw De Beurs aan de Wisselweg 1 (voormalig Oranjewoud). Kaarten zijn verkrijgbaar via www.theatergroepsuburbia.nl.

X