ChristenUnie wil kerkdiensten in buitenlucht

24 juni 2020 00:00

ALMERE – De ChristenUnie wil dat religieuze gemeenschappen in de buitenlucht weer bij elkaar kunnen komen om uiting aan hun geloof te geven. Door de corona-maatregelen is er te weinig plek in kerkgebouwen. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld.

 

De partij wijst daarbij naar de mogelijkheden van zogenoemde 'hagenpreken', waar in de tijd van de Reformatie gelovigen, zittend in het gras, luisterden naar predikers die vanaf een zeepkist hun preken hielden. In die tijd hadden ze geen toegang toe kerkgebouwen.

Volgens fractievoorzitter Hans van Dijk tast de beperking van samenkomst door de corona-maatregelen de vrijheid van geloofsuiting aan. Hij vraagt het college om toestemming te geven voor hagenpreken in de Almeerse natuur.

"Er mag wel gedemonstreerd worden in de buitenlucht, of een picknick worden gehouden, dus waarom zouden gelovigen niet bij elkaar mogen komen in de buitenlucht?", stelt Van Dijk.

 

Maatregelen versoepeld

Per 1 juli worden de maatregelen versoepeld en mogen meer dan honderd mensen bij elkaar komen, zolang er maar anderhalve meter afstand wordt gehouden. Van Dijk ziet zijn actie echter niet als mosterd na de maaltijd. "Er zijn in Almere zo'n tien tot vijftien kerken die tijdens een dienst meer dan honderd gelovigen trekken. De Wegwijzer in Buiten, bijvoorbeeld, heeft een prachtig gebouw, daar kunnen 350 mensen in en zit wekelijks voor 80 procent vol. Die gemeenschap heeft al maanden niet meer bij elkaar kunnen komen. En de Maranatha-gemeenschap komt bij elkaar in Het Meesterwerk. Daar is gewoon onvoldoende ruimte."

Daarom heeft de ChristenUnie schriftelijke vragen gesteld om de mogelijkheid van hagenpreken toe te staan. Het college moet daar binnen zes tot acht weken antwoord op geven. "Dan zitten we inderdaad al bijna in de herfst en hoeft het misschien niet meer. Maar misschien komen de antwoorden eerder."

Hagenpreken werden in de buitenlucht gehouden