Centrum Buiten krijgt flinke opknapbeurt

06 september 2019 11:17

Door Petra Onderwater
BUITEN – Er moet nu echt actie worden ondernomen om het centrum van Buiten aantrekkelijker te maken. Daarover was iedereen het donderdagavond eens tijdens een raadsvergadering op locatie bij het ROC van Flevoland. Burgemeester en wethouders hebben de gemeenteraad een plan van aanpak voorgelegd. Bewoners en ondernemers kregen de gelegenheid om te vertellen of zij hun eerdere inbreng herkennen in het plan en of zij nog meer ideeën hebben die kunnen worden meegenomen.


Het plan bevat de kaders, maar is nog niet kant-en-klaar uitgewerkt. Dat wil de gemeente samen met alle betrokken partners en omwonenden doen. Ideeën waren vanuit de zaal waren er donderdag genoeg: betaald parkeren afschaffen tot het centrum geen bouwput meer is, of de eerste twee uur gratis parkeren, meer laadpalen voor elektrische auto’s, speeltoestellen voor een kindvriendelijk centrum, een ondergrondse busbaan, meer handhaving in de avonduren, aandacht voor toegankelijkheid voor mindervaliden en verplaatsing van het huidige evenemententerrein naar het Baltimoreplein.

 

Buiten Atelier

Ondernemers uit Buiten luiden al langer de noodklok. Het masterplan uit 2005 voor het centrum is nooit helemaal uitgevoerd. Door de financiële crisis werden plannen uitgesteld of afgeblazen. Het gevolg is onsamenhangend geheel, met weinig uitstraling, lage bezoekersaantallen en leegstand. De gemeente wil snel aan de slag en nog dit jaar nog oppakken wat urgent is. Daarnaast wordt voor de langere termijn (2020-2030) een gezamenlijk plan gemaakt door de samenwerkende partners, waaronder vastgoedeigenaren en ondernemers, maar ook betrokken Buitenaren. Het pand van voormalig café Seventies-Eighties aan het Baltimoreplein wordt ingericht als Buiten Atelier, waar iedereen kan samenkomen om hieraan te werken.

 
'Water aan de lippen'

Jolanda van Leeuwen van café Het Steegje kan niet wachten tot er actie wordt ondernomen. “Ons was zes jaar geleden een prachtig horecaplein beloofd, maar inmiddels zijn alleen wij en Mel’s Burger overgebleven op het Baltimoreplein.” Na haar petitie eerder dit jaar en gesprekken met de wethouder, is er in de afgelopen vier maanden nog niks veranderd. “Voor het college maakt een paar maanden misschien niet zoveel uit, maar voor een ondernemer bij wie het water aan de lippen staat wel”, benadrukte zij.

Ans Kits van de Brei- en hakerij kwam ook met een noodkreet. “Wij zijn de afgelopen jaren al een keer of zes verhuisd naar een ander pand dat wij met dank aan de winkeliersvereniging mochten gebruiken. Zo'n 70 dames komen hier wekelijks bij elkaar. Maar nu er een nieuwe horeca-ondernemer is gevonden voor ons huidige pand, komen we weer op straat te staan. Ik hoop dat er in de plannen ruimte is voor initiatieven als het onze.” Wethouder Hilde van Garderen (VVD) beloofde ter plekke om met Kits te praten over een alternatieve locatie, wellicht in het te openen Buiten Atelier.

 

Evenemententerrein

Meerdere insprekers pleitten ervoor om het evenemententerrein te verplaatsen naar het Baltimoreplein, in het hart van het centrum in plaats van aan de buitenrand. Op de parkeerplaats op het Baltimoreplein is in de toekomst echter bebouwing gepland, maar dat zou volgens de insprekers dan kunnen gebeuren op het huidige evenemententerrein op het Rio de Janeiroplein.
VVD-raadslid Jimmy van der Vliet stelde voor om het centrum een thema te geven. “Maak er bijvoorbeeld het meest kindvriendelijke centrum van Almere van, met speeltoestellen en wellicht een skills garden zoals in Almere Haven.”

 
Betaald parkeren


Maarten Vroom, voorzitter van de winkeliersvereniging BuitenMere, blijft erbij dat het afschaffen van betaald parkeren de beste oplossing is om meer publiek naar het centrum te krijgen. “Een onderzoek naar de effecten van betaald parkeren in 2018 heeft uitgewezen dat gratis parkeren uiteindelijk meer rendement oplevert, door hogere bezoekersaantallen en omzetten. Waarom is dit onderzoek niet meegenomen?” Om de exploitatie van de dure parkeervoorzieningen kostendekkend te krijgen is betaald parkeren nodig volgens het college, maar initiatieven vanuit de markt zijn welkom.

 
Busbaan

De busbaan die dwars door het Baltimoreplein loopt is volgens insprekers en meerdere raadsleden ook niet bevorderlijk voor een aantrekkelijk horecaplein. In het plan is ervoor gekozen deze niet te verplaatsen, maar te kiezen voor ‘de bus is te gast’. “Hoe moeten we dat voor ons zien? De bussen moeten toch volgens een dienstregeling rijden en ook de hulpdiensten maken gebruik van de busbaan”, stelde SP-raadslid Ton van de Berg. “Ik zie Keolis in dit plan ook niet terug als partner. Wat vindt die hier eigenlijk van?”

 
Samenwerking

In de plannen wordt verder voorgesteld om niet langer te streven naar de ontwikkeling van een nieuw retailcentrum op Twentsekant, maar te focussen op DoeMere als lokaal en regionaal woonwinkelcentrum; niet nog meer sociale woningbouw te realiseren in het centrum, maar woningen in de vrije sector en het middel-dure segment; station Almere Buiten te behouden als intercitystation: bestaande zaken als zwembad en Erfgoedhuis uit te bouwen en een winkelcentrummanager aan te stellen. Ook moet er meer samenhang en samenwerking komen tussen DoeMere en BuitenMere. “Maar het valt of staat met samenwerking tussen alle partners. We kunnen dit als gemeente niet alleen”, benadrukte wethouder Hilde van Garderen.


De raad was overwegend positief over het plan van aanpak, maar met de nodige kritische kanttekeningen en nog veel vragen. Over twee weken wordt er verder over gesproken.

Gerelateerd

Arbodienstverlening 2.0
123inkt