Café op 2 overvallen door bouwplannen: 'Dit doet pijn'

17 juli 2020 09:00

Door Marcel Beijer

ALMERE – De eigenaren van Café op 2 aan het Stadhuisplein zijn onaangenaam verrast met de collegeplannen om op de plek van gebouw De Voetnoot, waar ook het café in gevestigd is, nieuwbouw te realiseren voor hogeschool Windesheim.

"Natuurlijk moet de gemeenteraad de plannen nog goedkeuren, maar de coalitie heeft natuurlijk altijd de meerderheid", zegt Jan van Sikkeleras, samen met Patrick Mezas eigenaar van Café op 2. De twee uitbaters wilden direct een afspraak maken met het vastgoedbedrijf van de gemeente, maar dat kan pas over een aantal weken. "Het is zomerreces. We beweren niet dat daar boze opzet achter zit. Laten we zeggen dat het 'frappant' is dat het college de plannen vlak voor het zomerreces ineens openbaar maakt."

Direct nadat de pers de collegeplannen openbaar maakte, kreeg het tweetal vragen van bezorgde cliënten. Mezas: "Ze vrezen dat we op korte termijn gaan sluiten. Maar dat is niet zo. Sterker: we hebben een langdurig contract."

Overvallen

Van Sikkeleras en Mezas voelen zich door de plannen overvallen. "De gemeente stelt dat ze al 'geruime tijd' met ons in gesprek zijn. Maar dat is niet waar. Er is een één op één gesprek met ons gevoerd waarna wij schriftelijk onze positie kenbaar hebben gemaakt. En er is een informatiebijeenkomst geweest met het huurderscollectief van De Voetnoot, waarin niets nieuws werd verteld. Het kan zijn dat er vaker gesproken is met andere huurders, maar zeker niet met ons."

Zak geld

Met een meerjarige overeenkomst in de achterzak kunnen Mezas en Van Sikkeleras zich ook met een zak geld uit laten kopen. "Dat is te makkelijk geredeneerd", stelt Mezas. "We hebben met inzet en passie dit café opgebouwd en tegelijkertijd ook het Stadhuisplein daarmee gezelliger gemaakt. Onlangs nog hebben we een fraaie pergola aan de voorzijde gebouwd. En in dit pand werken we ook beiden. Jan heeft er zijn kantoor en ik een atelier. Dan is een zak geld niet zaligmakend. We worden als een zak vuil buiten gezet. Dat doet pijn."

De twee wijzen erop dat de gemeente nog niet zo lang geleden het hele pand heeft opgeknapt. "Dat heeft ook best wat gekost. En nu is er ineens kennelijk gierende haast. Alsof het boemeltreintje een TGV is geworden. Waarom? Daar kunnen we voorlopig alleen maar naar gissen."

Jan van Sikkeleras en Patrick Mezas voelen zich overvallen door de plannen. (Foto: Almere DEZE WEEK)